Thatcher egykori tanácsadója véleménye Budapestről
"Jól érzem magam Budapesten; nincs diktatúra!"
Thatcher egykori tanácsadója véleménye Budapestről

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

John O'Sullivan, Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök tanácsadója, konzervatív politikus, elemző, a Danube Institute igazgatója Budapesten él és a National Review hasábjain számolt be a koronavírus által érintett fővárosról. Mark Higgie, Ausztrália korábbi nagykövetét szintén itt érte a járvány.

„Szellemvonatok és kísértetbuszok – a legszembetűnőbb és furcsa mód kellemes látvány a kihalt Budapesten.” – kezdi „naplóbejegyzését” John O'Sullivan. Az üresen közlekedő kettes villamos szerinte kiváló jelképe a hazai koronavírus elleni küzdelemnek: logikus megoldásnak tartja a tömegközlekedés fenntartását, hiszen így azok is könnyen munkába tudnak jutni, akiknek ez muszáj, de nem alakul ki zsúfoltság a túlságosan megritkított járatokon, mint például Londonban.

Mark Higgie-re hivatkozik, Ausztrália korábbi budapesti nagykövetére, akivel a Hetek is készített korábban interjút . Ő a Twitteren kérte London polgármesterét, hogy ne ritkítsa a londoni vonatok menetrendjét, hiszen a kialakult tömeg növeli a vírus terjedésének esélyét. Higgie jelenleg szintén Budapesten él és oldalán gyakran posztol a kiürült fővárosról.

 

Mindkét politikus a felhatalmazási törvény védelmébe kelt, szerintük szó sincs diktatúráról Magyarországon, és mindketten bátran képviselik a világsajtóban pozitív véleményüket hazánkról.

„Egy hete még Budapest lakosai szigorúbb szabályok bevezetésére vártak, ami a kijárási korlátozásokat illeti. De ez nem következett be. Talán azt gondolták a miniszterek, hogy ellenszegülést váltana ki, ha húsvét hétvégéjén szigorítanak. Mindenesetre annyi történt, hogy a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbítják.” – folytatja beszámolóját O'Sullivan.

„Megkönnyebbültünk. Annak ellenére, hogy sok kisvállalkozó érzi a megszorításokat, és félnek a gazdasági következményektől, a többség azonban a körülményekhez képest jól alkalmazkodik a korlátozott élethez. Szép időnk van, és a szabályok nem olyan zavaróak. Nincs korlátozva, hogy kint üldögéljünk padokon vagy megpihenjünk a dolgunk közben. Talán a polgárok önfegyelme miatt a rendőrök visszafogottak, mondhatni lazák.” A magyar rendőröket John O'Sullivan a britekkel állítja szembe, ahol szerinte kicsinyes önkényeskedés ütötte fel a fejét, és egyes amerikai kormányzókkal, akiket a mindenhatóság illúziója kapott el. „Ez ragadósabb, mint a vírus.” – véli.

A politikus írásában a magyar emberek hozzáállását csodálja. Az ételfutár szolgálatok átalakulását, és alkalmazkodását emeli ki. „Ha voltak is ilyen ételfutár szolgálatok korábban, én nem vettem észre őket. Néhány nappal a kijárási korlátozások után azonban mindenhol ott voltak!” Mivel az éttermekben tilos a helyben fogyasztás, de az elvitelre rendelés nem, a  pizzériák és gyorsétteremláncok után a jobb vendéglátóhelyek is ételkiszállításba kezdtek, többek között O'Sullivan három kedvenc budapesti helye a Kispiac, Pomodoro és a Biarritz is.

Az elemző szerint ez pedig valami nagyon reménytelit tanít nekünk. Még pedig azt, hogy rengeteg talpraesett vállalkozó és szorgalmas fiatal van, akik segíteni fognak a városunknak helyreállni a járvány után és kilábalni a válságból.

A reménység illusztrálására O'Sullivan egy budapesti karantén történetet is megoszt olvasóival. Feleségének eltört a lába és a kórházból hazajövet fel kellett cipelni a lépcsőn az emeletre. A 77 éves politikus azonban már nem tudott ennek a feladatnak eleget tenni, így lement az utcára, ahol azonnal talált három, angolul beszélő ételfutárt, akik készségesen segítettek a feleségét a lakásba vinni.

„Eddig reményteli voltam a magyar fiatalokkal kapcsolatban. Ezek után optimista vagyok.” – zárja gondolatait az író.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!