Mission creep: Vajon ki férhet hozzá a víruskövetés során az adatainkhoz?
Mission creep: Vajon ki férhet hozzá a víruskövetés során az adatainkhoz?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 04.
​A Hetek podcast beszélgetésében dr. Gulyás Gábor informatikai adatvédelmi szakértő adott átfogóbb képet az egyre népszerűbb kontaktkövető alkalmazások kockázatairól és rejtett csapdáiról.
 
A leglényegesebb kérdés, ami az embereket leginkább foglalkoztatja, hogy a járvány megállításához felhasznált adatainkat mennyire kezelik diszkréten és szabályszerűen. Sokakban felmerül az óhatatlan gyanú, hogy ezek az alkalmazások, a vírus ellenik küzdelmen túl könnyedén felhasználhatók más adatok begyűjtésére, illetve más célokra is.
 
Több ázsiai ország használ már ilyen alkalmazásokat: korábban Kína (náluk már egy kreditrendszert is építettek erre), újabban Dél-Korea és Szingapúr, valamint Izrael is beállt a digitális víruskövetők körébe. Ausztráliában közel 3 millió ember töltötte már le ilyen típusú applikációt.
 
 
A digitális víruskövetés lényege, hogy mobilfelhasználok bluetooth kapcsolatán keresztül követi azok kontaktusait. A nyomkövetési funkció bluetooth-on keresztül zajlik, szinte észrevétlenül, folyamatos jelzéseket ad le a telefonb - egy azonosítókódon keresztül-, így a látókörébe kerülő másik készülék látja ezt az azonosítót és rögzíti azt. Így, ha valaki megfertőződne, akkor a korábbi kapcsolódásai során rögzített azonosítókat értesítené a mobilkészüléke.
 
Gulyás Gábor szerint ez a kontakt-kutatatási eljárás azonban sok buktatót, dilemmát rejt magában: „Sok technikai kérdés még tisztázatlan, mivel nem lehet rákényszeríteni az embereket ennek az applikációnak a használatára, ezért nem biztos, hogy sokan használnák, emiatt a rendszer nem lesz pontos, sőt emiatt instabillá is válhat.”
 
“Van egy “mission creep” kifejezés, ami arra vonatkozik, hogy van egy fejlesztés, ami elindul egy nyomvonalon és átcsúszik egy másik felhasználási módba. Például Franciaországban egy iskola épített ki kamerarendszert, amit biztonsági okokból vezettek be, egy évvel később arcfelismerésre használták” - magyarázta a szakértő.
 
Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Ausztráliában több üzletben már nem akarják engedélyezni a vásárlást azoknak, akiknek nincs letöltve a készülékükre a nyomkövető applikáció.
 
A kapcsolatkeresésben pont ez a kritikus, ez egy üzletileg jól hasznosítható információ mennyiség (egy hirdető a kapcsolataink alapján tudja értékelni a mi érdeklődési körünket, szociális aktivitásunkat, stb.), és az a hatalmas kockázat, hogy ehhez akár más is hozzáférhet, különösen kormányok vagy gazdasági szereplők. Mi hozzájárulunk például az egészségügyi kockázat miatt, amit később más célokra is felhasználhat a rendszer.
 
Úgymond csak az egészségügyi hatoságokhoz jutnak be ezek az információk, azonban naivitás azt gondolni, hogy nincsenek üzleti kapcsolatban a privátszférával vagy a mindenkori kormányokkal.
 
Éppen ezért az Európában is bevezetésre váló digitális víruskövető applikációkkal kapcsolatban egyre több szervezet fejezi ki aggályait és kritikáit. 
 
A világban működő különböző víruskövetési technológiákról a Hetek egy korábbi lapszámában írtunk cikket. Az írást ezen a linken lehet elérni
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!