Magyar orvossal példálózik a Google
Kézmosás!
 Magyar orvossal példálózik a Google

2020. 03. 20.
Március 20-án a Google nyitóképe Semmelweis Ignáccal és egy illusztrált videóval emlékeztet mindenkit az alapos kézmosás fontosságára.

Semmelweis Ignác a maga idejében forradalmi felfedezése világszerte biztosította a szülés körülményeinek biztonságát -  korábban ugyanis a gyermekágyi lázat elkapó nők 20%-a életét vesztette, immunrendszerük állapotától függetlenül.

A magyar orvos rájött, hogy a magas halálozási arány oka a kézfertőtlenítés hiánya: az orvosok boncolások után mosatlan kézzel folytatták le a várandós hölgyek vizsgálatát, mely végzetes következményekkel járt. Semmelweis a klórmésszel történő kézmosást írta elő beosztottjainak, az eredmények ezt követően önmagukért beszéltek.

Ugyan napjainkban már magától értetődő a rendszeres kézfertőtlenítés, a nyilvánvaló statisztikák ellenére Semmelweis irányelvei a saját korában igen népszerűtlenek voltak, még az orvostársadalom sem vette őket komolyan.  

Az utókor azonban méltó módon rehabilitálta munkásságát: „Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította. Az UNESCO Általános Konferenciája a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette a megünneplésre méltó évfordulók közé.” – írja a semmelweis.hu.

Külföldi portálok közül többek között a Forbes, a The Times of India és a The Economic Times is megemlékezett a nap folyamán a kiváló magyar orvosról.

Semmelweis Ignác életéről bővebben itt olvashat: http://www.hetek.hu/arcok/201512/az_anyak_megmentoje

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!