Koronavírus gyógyszer mentheti meg Donald Trumpot?
Koronavírus gyógyszer mentheti meg Donald Trumpot?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 03. 21.
Néhány hét alatt drámai fordulat állt be Donald Trump újraválasztási kampányában: szinte minden, ami eddig mellette szólt, most ellene fordult. Az elnökválasztásig már csak fél év van hátra, ezért Trumpnak valami olyan segítségre lenne szüksége, ami gyors fordulatot hozhat a járvány megfékezésében. Ilyen lehet esetleg az a gyógyszer, amelyről az elnök legutóbbi sajtótájékoztatóján beszélt.
 
A koronavírus elleni oltóanyag-kutatásokból csak 12-18 hónap múlva lehet védőoltás, de gyökeres fordulatot hozhat egy meglévő, korábban malária ellen használt gyógyszer célzott alkalmazása. „Semmi nem állhat az utunkba, hogy bármilyen úton megtaláljuk a legjobb ellenszert ezzel a rettenetes vírussal szemben” – mondta Trump.
 
Az elnök a chloroquine nevű hatóanyagra utalt, amit 1934 óta használnak világszerte a malária gyógyítására. 2004-ben eredményesen próbálták ki a SARS vírussal szemben, és európai tesztek alapján hatékony lehet a koronavírus-fertőzéssel szemben is. Mivel egy engedélyezett, klinikailag kipróbált, könnyen előállítható és olcsó gyógyszerről van szó, az amerikai hatóságok gyorsított eljárásban engedélyezhetik a felhasználását súlyos koronavírus fertőzöttek esetében – a többi már csak a hatékonyságon múlik.
 
Nem véletlenül bízik Trump abban, hogy valamilyen váratlan, pozitív fordulat állhat be a világjárvánnyal szemben. Jól tudja ugyanis, hogy 2008-ban Barack Obama győzelmét nagyrészt a gazdasági világválságnak köszönhette, ami pont a választási évben rengette meg az amerikai emberek életét. Most még súlyosabb válság bontakozik ki, drámai gyorsasággal.
 
Másfél hónapja, február 4-én Donald Trump még az évértékelő beszédében azzal büszkélkedhetett, hogy elnöksége alatt Amerika „meggazdagodott”. Nem alaptalanul: beiktatásának napjához képest a tőzsdei részvényindex több mint 70%-ot erősödött, történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség és az Egyesült Államok nyerésre állt összes gazdasági vetélytársával szemben. Alig hat hét alatt mindez semmivé lett.
 
A Dow Jones részvény-index március közepére annyit esett, hogy már alatta van annak a szintnek, mint amikor 2017. január 20-án Trump átvette az elnökséget Barack Obamától. Annak ellenére történt ez a zuhanás, hogy az elnök kérésére a jegybank szerepét betöltő FED több mint 1000 milliárd dollárt pumpált élénkítésként a gazdaságba. Ráadásul a szövetségi óriásbeavatkozás pont ellentétes Trump eddigi gazdaságfilozófiájával, ami az állam szerepének a korlátozását hirdette.
 
Mindezek mellett már szinte eltörpül az, hogy az elmúlt hetekben zátonyra futott Bernie Sanders kampánya is, aki szélsőbalos, szocialista programjával ideális ellenfél lehetett volna novemberben Trump számára. Joe Biden, minden nyilvánvaló gyengesége ellenére egy elhúzódó válsághelyzetben sok amerikai számára vonzó alternatíva lehet, amire nyilvánvalóan a főáramú média nagy többsége is rá fog segíteni.
 
Ilyen helyzetben Trumpon jószerivel csak a csoda segíthet – ezért jól tette, hogy múlt vasárnap Nemzeti Imanapot hirdetett az Egyesült Államokban. (Benny Hinn, Franklin Graham és mások felhívásáról itt írtunk.) Kívánjuk, hogy jöjjön mielőbb válasz ezekre az imákra – akár egy hatékony gyógyszer vagy más pozitív fordulat formájában. Ez sokkal reménytelibb, mint a kijárási tilalommal, nyomkövető mobilokkal beárnyékolt jövő, amelyről legutóbb itt a Hetek.hu-n olvashattatok.
 
A globális vészhelyzettel kapcsolatos további izgalmas elemzéseket találhattok a Hetek.hu tematikus rovatában és a Hetek Facebook-oldalán.

Az amerikai elnökválasztási kampány drámai fordulatairól a Hetek jövő pénteken megjelenő számában olvashattok elemzést, Apáti Ildikó tollából. Lapunk digitális változatára most kedvezményesen fizethettek elő, akár egy hónapra is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!