hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kézfogás is áldozatul esik a vírusnak?
A kézfogás is áldozatul esik a vírusnak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
Talán lassan mindenki kezd hozzászokni a tudathoz, hogy a koronavírus alapvető változásokat fog előidézni a politikai, gazdasági és a mindennapi életben is. Lehetséges, hogy még az etikett sem lesz kivétel ez alól: a pestisjárvány például jó néhány évszázadra száműzte a köszöntési divatból a csókot. Vajon a kézfogás lesz a következő?

A kézfogás szokása igen hosszú történelemre tekint vissza. Az ókori világban a kézszorítás vagy a nyitott marok mutatása a jószándék kinyilvánítása volt: ezzel jelezték, hogy nincs náluk fegyver, nincsenek ártó szándékaik. A görög és római műalkotásoknál pedig már bensőséges érzések és összetartozás kifejezésének motívumaként szerepelt a kézfogás.

Napjainkban nem csak a privát interakciókban, hanem a gazdasági és közéletben is fontos szerep jut a kézfogásnak. A businessvilágban, ahol gyakran kell tárgyalni idegenekkel fontos kérdésekben, különös jelentőséget kap a gesztus: kutatások mutatják, hogy az emberek szívesebben dolgoznak együtt olyannal, aki a kezét nyújtja egy tárgyalás előtt.

Gregory Poland fertőző betegség szakértő szerint azonban a kézfogásnak nincs helye egy olyan társadalomban, amely elfogadja, hogy a legtöbb betegség terjesztői baktériumok. „Amikor a kezünket nyújtjuk, biológiai fegyvert szegezünk egymásra” – hangoztatja véleményét. Álláspontját egyébként osztja Anthony Fauci is, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, aki tulajdonképpen a járvány elleni védekezés fő amerikai arca lett. Ő úgy nyilatkozott a Wall Street Journalnak, hogy szerinte soha többé nem szabadna kezet fognunk.

Kérdés, hogyan lehet leszokni valami olyasmiről, ami szinte kihagyhatatlanul a mindennapjaink részévé vált. Maga Fauci és Poland is elismerik, hogy nagy feladat lenne ezt felszámolni, különösen az átmeneti időszakban vezethetne ez igen kellemetlen szituációkhoz. Az sem egyértelmű, hogy vajon mi válthatná fel, hiszen nem maga a mozdulat, hanem a mögöttes üzenet teszi fontossá a kézfogást. Poland szerint lehetne akár a barátságos főhajtás vagy a könyökpacsi a standard üdvözlési forma (bár ez utóbbit maga is kínosnak tartja).

Az esetleges változás drasztikusságát árnyalja azonban az a tény, hogy világszinten az emberek többségénél nem a kézfogás számít hagyományos üdvözlési formának. Például a Föld lakosságának felét kitevő Kínában, Indiában és a Közel-Keleten csak az angol nyelv elterjedésével együtt vált szokássá az üzleti világban. Szakértők szerint ahogyan ezek a térségek egyre inkább fajsúlyos szereplőivé válnak a világgazdaságnak, úgy egyre nagyobb az esélye annak is, hogy az ő szokásaik válnak majd a nemzetközileg elfogadott normákká. Vagyis még az sem kizárt, hogy nem is a vírus lesz az, ami esetleg múlt időbe helyezi a kézfogás gyakorlatát.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!