Fordulat: Életeket menthet a meggyógyult betegek vére
Már el is kezdték kezelni az első pácienseket
Fordulat: Életeket menthet a meggyógyult betegek vére

Semmelweis Egyetem

2020. 04. 29.
​A Semmelweis egyetem számolt be róla, hogy idehaza is megkezdődtek a vérplazmás kezelések. A kezelés lényege, hogy a vérplazmákból szérumot állítanak elő, amit transzfúzión keresztül juttatnak be a betegek vérkeringésébe. Az orvosi vizsgálatok és a tudományos kutatások kimutatták, hogy a vírus okozta túlzott immunreakció miatt úgynevezett „citokin-vihar” keletkezik, amelyet ezen szérum hozzáadásával mérsékelni tudnak. 
 
 

A gyógykezelés meglétéről azt mondta Müller Cecília, hogy: „Óriási előrelépés, egyfajta mérföldkő a vérplazma-terápia Magyarországon.”

 
Így arra kéri a közlemény az olyan koronavíruson átesett, felgyógyult betegeket, hogy véradással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet.  Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várják.
 
Egy ilyen eljárás során 400-600 milliliternyi vért tudnak gyűjteni az adott személytől. Bíznak abban, hogy aki egyszer adott, később is visszamegy, hiszen nagyon nagy szükség van a megfelelő mennyiségre. Ami a donort illeti, mivel folyadékveszteségről és nem hagyományos véradásról van szó, ezért 3 nap után ismét donorrá válhat.
 
A vérplazma-terápiát Magyarországon kívül Floridában is alkalmazzák. A CNN beszámolója szerint biztató eredményeket kaptak a kezelőorvosok, volt olyan páciens, aki már fel is épült a terápia hatására.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelyből az elsőt április 27-én adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.
 
A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg.
 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!