hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Európai Parlament a járvány közepén is az abortuszért és a nemváltoztatásért aggódik
Az Európai Parlament a járvány közepén is az abortuszért és a nemváltoztatásért aggódik

2020. 04. 19.
Egészen szürreálisra sikerült az Európai Parlament határozata a COVID-19 világjárvány és annak következményei elleni küzdelmét illetően. A 48-as pontban az abortuszhoz és a nemváltoztatáshoz való hozzáférés miatt aggódnak. 
 
Az összehangolt uniós fellépést célzó elfogadott szöveg ideiglenes változatát pénteken tette közzé az Európai Parlament
Ennek számos pontja közül a 48-as sikerült egészen meghökkentőre, amely így szól: 
 
48. felhívja a tagállamokat, hogy a COVID-19-világjárvány alatt valamennyi nő és lány számára biztosítsanak hatékony, biztonságos és kellő időben történő hozzáférést a szexuális és reprodukciós egészséghez és jogokhoz, valamint a szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz, ideértve különösen a fogamzásgátláshoz és a sürgősségi fogamzásgátláshoz, valamint az abortuszhoz való hozzáférést; határozottan elutasít minden olyan kísérletet, amely a szexuális és reprodukciós egészség és jogok, valamint az LMBTI-személyek jogainak korlátozására irányul, és ezzel összefüggésben elítéli az arra irányuló kísérleteket, hogy még inkább kriminalizálják az abortuszt, megbélyegezzék a HIV-fertőzött személyeket és aláássák a fiatalok szexuális oktatáshoz való hozzáférését Lengyelországban, valamint a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni támadásokat Magyarországon;
 
A szövegezés meghökkentő, ugyanakkor nem teljesen előzmény nélküli. Pár napja összesen 63 európai parlamenti képviselő tiltakozott nyílt levélben a közel 3 héttel ezelőtt benyújtott salátatörvény transzneműekre vonatkozó rendelkezései ellen. A kritika azért érte a magyar jogszabályozást, mert az a hivatalos iratokban az eddig használt "nem" kifejezés helyett a "születési nemet" tenné kötelezővé. Különféle értelmezések szerint ez a nemváltoztatást lehetetlenítené el jogilag. A módosítást Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. 
 
A Hetek egy korábbi cikkében részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy az abortuszlobbi miként próbálja meg felhasználni a járvány-helyzetet. Új-Zélandon drámaian liberális törvényt fogadtak el, de az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is sokat lazítottak az eddig sem túl szigorú szabályokon. 
 
(A nyitókép forrása: Facebook/Alapjogokért Központ)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!