hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutti után
Jön-e fordulat a német elitben?

2019. 10. 17.
Németország az Európai Unió egyik legnagyobb érdekérvényesítő erővel rendelkező országa. Az utóbbi időben viszont úgy tűnik, hogy Angela Merkel tavalyi bejelentése utolsó kancellári ciklusáról nemcsak országon belül, de külföldön is átrendeződést indított el.

A német választási rendszer sajátosságai közé tartozik, hogy a tartományi választásokon, jóval a Bundestag-választások előtt már jelentősen érezni lehet a választói hangulatot, így a pártoknak megvan a lehetőségük, hogy időben irányt váltsanak. Az utóbbi két évben viszont az látszik, hogy a jelenleg is kormányzó nagypártoknak ez a váltás sehogysem akar sikerülni.

Nagypárti visszaesés – „populáris” fellendülés

A berlini Konrad Adenauer Alapítvány szakértője, Karsten Grabow lapunknak azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi választásokon 32 százalékos eredménnyel épp csak győztes Kereszténydemokrata Unió (CDU) / Keresztényszociális Unió (CSU) formáció nem tudott igazi választ adni a választóknak, akik emiatt folyamatosan elmaradoztak a párt mellől. Grabow szerint „a kereszténydemokraták teljesen más társadalmi körülmények között kell, hogy működjenek, mint tíz, húsz vagy akár harminc éve. A kommunizmus bukása és az egyre inkább elterjedő globalizáció, az európai integráció és az egyre digitalizálódó világ, valamint a környezetvédelem témájának hangsúlyossá válása teljesen más lépé­sekre kényszeríti a kereszténydemokrata pártok jelenlegi generációját, mint a korábbiakat.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!