hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki nélkül ma nem lenne Brexit
Dominic Cummings, az ismeretlen kampányguru

2019. 02. 07.
Sosem volt párttag, nincsenek politikusi ambíciói, a brit döntéshozók egy jelentős része pszichopatának tartja. Még nincs ötvenéves, de már átírta az Egyesült Királyság történelmét. Kétszer is.

Amikor David Cameron a 2015-ös választási kampányban beígérte a választóinak az EU-tagságról szóló népszavazást, nem hitte, hogy veszíthet. Mondhatnánk, hogy a Brexit azóta történelem, de nem az. A brit törvényhozás még mindig azon rágódik, hogy milyen formában lépjenek ki az Európai Unióból. A jelenlegi káosz közepette talán érdemes felidéznünk, hogy mégis hogyan kezdődött ez az egész.

A magányos utas

A brit miniszterelnök a 2014-es Európai Parlamenti választást követően kényszerhelyzetbe került, hiszen mindenki legnagyobb meglepetésére a Nigel Farage által vezetett UKIP az európai megmérettetésen leelőzte a Munkáspártot és a Konzervatív Pártot is. Cameron nem kockáztathatta, hogy a tory szavazókat elszipkázó rendszer­ellenes párt veszélybe sodorja a 2015-ös hazai választást, ezért azzal próbálta meg kifogni a szelet a rivális vitorlájából, hogy megígérte, egy esetleges győzelem esetén még abban a ciklusban kiírnak egy népszavazást a britek EU-tagságáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!