hetilap

Hetek hetilap vásárlás
James Watson és a „fehér” intelligencia
A Nobel-beteg

2019. 02. 22.
A Nobel-díjasok életútja minden esetben kiemelt figyelemben részesül. Véleményük súlya sokak számára hatványozottan nyom a latban és nemcsak az általuk művelt szakmai területeket illetően, hanem világnézeti kérdésekben is. Sajnálatos módon azonban még a Nobel-díj sem képes megóvni senkit attól, hogy nyilvánvaló blődségeket hangoztasson. Ennek egyik élő bizonyítéka Dr. James D. Watson.

Dr. James D. Watson 1962-ben a brit Maurice Wilkins fizikussal és az angol Francis Crick biológussal megosztva kapott orvosi Nobel-díjat a DNS kettős helikális, azaz az ún. kettős spirál szerkezetének felfedezéséért. Az évszázad egyik, ha nem a legjelentősebb felfedezése alapjaiban változtatta meg a molekuláris biológiai eljárásokat és forradalmian hatott az orvos- és gyógyszerésztudományokra.

Ennek ellenére „Watsonunk” évek óta gyakorla­tilag tudományos páriaként kénytelen tengetni éle­tét. A nem kimondottan előnyös helyzethez a londoni The Sunday Times-nak 2007-ben elmondott véleményét követő felháborodás vezetett.

„Rendkívül borúsnak látom Afrika jövőjét, mivel az összes szociális programunk a kontinensen azon a feltételezésen alapul, hogy az ottani emberek intelligenciája azonos a miénkkel. Ezzel szemben minden teszt azt jelzi, hogy erről szó sincs. Mindazok, akiknek fekete alkalmazottakkal kell (sic!) együtt dolgozniuk, pontosan tudják, hogy ez így van” – hangoztatta Watson. Ezt árnyalandó, igyekezett hozzátenni, hogy bár jó lenne azt feltételezni, hogy az evolúció mindenhol azonos mértékben járult hozzá az intelligencia fejlődéséhez, a magas intelligencia nem egységes eloszlású.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!