hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A válság után 10 évvel
Izland megtelt?

2018. 07. 26.
A 2008-as válság óta megnégyszereződött a szigetországba érkező turisták száma és csaknem helyreállt a gazdaság. A jégkorszaknak vége, de vajon meddig tart az olvadás?

Gyakran a tűz és jég szigetének is nevezik, ami gazdasági vonatkozásban is jól szem­lélteti Izland szélsőségekbe nyúló helyzetét: tíz évvel korábban a közgazdaságtan elrettentő példá­jaként írta be magát a tankönyvekbe, napjainkban azonban a válságból való kilábalás történetével mutat példát. Az izlandi vezetés hagyományos válságkezelési intézkedésein túl egészen „unortodox” lépéseivel is hozzájárult a fellendüléshez; és úgy tűnik, a lenyűgöző természeti adottságok mellett a fejlődő technológiai lehetőségek is egyre több embert csábítanak az országba. 

A válság idején

Az amerikai hitelválság továbbgyűrűző hatásaként Izland pénzügyi rendszere súlyos összeomláson ment keresztül 2008-ban. Az addig optimizmusra okot adó gazdasági növekedés valójában főként a lakosság – nagy részben deviza alapú – hitelfelvételének következtében megnőtt fogyasztására épült, amit a megemelt kamatlábak sem tudtak csökkenteni. Végül az infláció elleni harc is visszacsapott, és a jegybank által kínált 15,5 (!) százalékos betéti kamatok is egyre több külföldi befektetőt vonzottak az országba. Így az izlandi koronában denominált külföldi befektetések száma megugrott, jókora „hitelboom”-ot gerjesztve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!