hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átgázolnak Európán
Az Iszlám Állam fegyvereivé váltak a járművek Európában

2017. 08. 24.
Egy év alatt nyolc gázolásos merényletre került sor Európában, amelyben több mint 130 ember vesztette életét és ezernél is többen sebesültek meg. Az események az al-Kaida forgatókönyvét követik, amely hét évvel ezelőtt szólította fel híveit, hogy használják fegyverként a gépkocsikat. A gázolásos merényletek újításnak számítanak a terrorizmus történetében, a pokolgépekkel szemben ugyanis, amelyekhez alapanyag és szakértelem kell, a gépkocsival elkövetett merényletek könnyen kivitelezhetőek és nehezen védhetőek ki.

Az első gázolásos európai merényletre 2016. július 14-én került sor Nizzában, ahol egy teherautó  a Bastille-napot ünneplő tömegbe hajtott, megölve 87 embert és megsebesítve további 458-at. 

Nizza és Berlin

A 19 tonnás Renault Midlum fél tizenegykor, rögtön a tűzijáték után hajtott be a Promenade des Anglais nevű utcába. A helyszín és az időpont választása nem véletlen: július 14-e ugyanis Franciaország első számú nemzeti ünnepe, így a merénylő joggal számított arra, hogy az utcák tele lesznek ünneplő sokasággal. A tunéziai származású merénylő mintegy kilencven kilométeres sebességgel hajtott fel a sétány járdájára, és szándékosan a járdán haladt, hogy minél több embert öljön meg. A merénylet öt perc alatt zajlott le: ezalatt egy motorbiciklis megpróbálta megállítani a teherautót, majd a rendőrség kezdett el lőni a merénylőre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!