hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztényeket térít „a karizmatikus iszlám”
Nigériában vasárnap délelőtt mozgósítják a „lustálkodó muszlimokat”

2017. 06. 22.
„Praise Allah” – ez a meglepő felszólítás mostanában minden vasárnap reggel elhangzik a nigériai főváros, Lagos egyik negyedében. A mikrofonba sétálva prédikáló imám és a zenére táncoló tömeg látványa olyan, mintha a számtalan pünkösdi-evangéliumi istentisztelet egyikén lennénk, legfeljebb a levetett cipők sokasága árulkodik arról, hogy azért nem ugyanarról lehet szó. A legnépesebb afrikai országban egy muszlim missziós szervezet elhatározta, hogy „visszafoglalja” a vasárnap délelőttöket a keresztényektől.

Több mint egymillió tagja van a Nasrul-lahi-li Fathi (NASFAT) szervezetnek Nigériában, pedig a „karizmatikus iszlám” néven is emlegetett mozgalom alig 20 éve, 1995-ben indult egy jómódú bankárokból és menedzserekből álló kicsiny, héttagú muszlim imacsoportként. Céljuk kezdettől fogva az volt, hogy a nigériai muzulmán hívőket mozgósítsák, miután látták, hogy az evangéliumi-pünkösdi kereszténység milyen gyorsan terjed az országban, különösen a nagyvárosokban. Módszerük nem is leplezetten az volt, hogy minél több elemet átvegyenek a karizmatikus istentiszteletekből, természetesen iszlamizált formában. Összejöveteleik időpontját is ehhez igazították, és nem a hagyományos pénteket, hanem az eddig a keresztények napjának tartott vasárnapot célozták be.

„Praise Allah!” (Dicsőség Allahnak) – ezzel köszönti az imám a sátorban tartott istentisztelet résztvevőit.

A prédikátor fel-alá járkál, miközben a nigériai pünkösdi prédikátorok dinamikus, helyenként harsány stílusában prédikálja üzenetét. A hívők nem székeken ülnek, hanem időnként felállva, máskor a színes imaszőnyegeken ülve hallgatják a prédikátor imámot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!