hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa haldoklik
Ketyeg a demográfiai atombomba

2017. 06. 01.
„Úgy érzem, Európa a zavarodottság állapotában elfogadta a saját halálos ítéletét” – írta Stefan Zweig osztrák író az 1941-ben megírt Búcsú a tegnaptól című művében. Úgy tűnik, pár évtizeddel később valósággá vált prevíziója: az elképesztően alacsony szüle­tésszám és a társadalom drámai elörege­dése alapjaiban formálja át napjainkban Európa társadalmi térképét.

Ahogyan a radikális iszlám egyre borzasztóbb terrortámadásokkal sokkolja Európát, rendszerint kiéleződik a világnézeti konfliktus a bevándorlást pártoló európai elit és a nemzetállami vezetők és szekértáboruk között. A nézetkülönbség egyik sarkalatos pontja, hogy külső vagy belső forrásból érdemes-e inkább hozzáállni az egyre tragikusabb szintre jutó népességfogyás megoldásához. A probléma nagyobb, mint gondolnánk.

Egyre kevesebb gyermek születik

A kontinens egyik legnagyobb kihívása, hogy az egyre inkább csökkenő termékenységi rátát fel tudja küzdeni a szükséges 2,1-es szintre. A termékenységi arányszám a szülőképes korú női népességre jutó születések átlagát jelenti. Ahhoz, hogy a minimális reprodukció egy adott társadalomban megtörténjen, el kell érni a 2,1-es szintet, mivel így biztosítható a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. Amennyiben ez a termékenységi szám 1,3 alá csökken, akkor már a társadalom drasztikus fogyásáról beszélünk. Az Európai Unió országaiban 2015-ös adatok alapján 1,58 ez az arányszám.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!