hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az összeomlás hete
Megpuccsolják-e Theresa Mayt?

2017. 06. 22.
Bár Theresa May miniszterelnöki pozíciója még stabilnak tűnik, a bukás már bekövetkezett. Június 9-én, pénteken derült ki, hogy az előrehozott választással sikerült elveszítenie a kormánytöbbséget, alig egy héttel később pedig a felbőszült tömeg elől kellett menekülnie a Grenfell-toronyházban kitört tűz áldozatainak hozzátartozói elől. A brit kormányfő politikailag tehát már megbukott, kérdés, hogy hol van az a Brutus, aki mentené a menthetőt.

Theresa May népszerűsége és ennek megfelelően politikai súlya is óriásit változott az elmúlt hónapok során. Áprilisban a YouGov nevű közvéleménykutató még plusz 10 pontos népszerűséget mért a miniszterelnöknek. Ez a szám úgy jött ki, hogy összeadták a miniszterelnök támogatóinak és ellenzőinek a számát. Mára ez a szám -32, vagyis jóval többen vannak azok, akik elutasítják a miniszterelnököt, mint akik támogatják. Összehasonlításképpen Jeremy Corbyn, a Labour vezetője áprilisban még -42 ponton állt, mára azonban nulla körül van.

Bár a brit miniszterelnök népszerűsége már a kampány alatt megkopott, a beomlás a választási eredmények után következett be. Theresa May, aki stabil kormánytöbbséggel rendelkezett, a népszerűségi mutatókban bízva azzal a magyarázattal írta ki az új választást, hogy nagyobb többséget szeretne maga mögött a nehéznek ígérkező Brexit-tárgyalások előtt. Nos, nemhogy a nagyobb többség nem jött össze, hanem koalíciós társ után is kellett néznie a miniszterelnöknek ahhoz, hogy kormányon maradhasson. Bár az észak-ír unionista párt (DUP) tíz képviselőjével ez a többség matematikailag megvan, az még szerda reggel sem volt biztos, hogy az ír párt képviselői valóban együtt szavaznak majd a konzervatív kormánnyal.

Előkerülnek a hosszú kések?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!