hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Párizs, Moszkva és a pokol kapui
A palesztinok szervezik a nemzetközi koalíciót Izrael ellen

2017. 01. 19.
A várakozásokkal ellentétben a héten a közel-keleti ügyekben érdemi döntést nem Párizsban, hanem Moszkvában hoztak. A 70 állam részvételével Franciaország által összehívott csúcstalálkozón az Izraelt egyoldalúan megbélyegző határozatszöveget Nagy-Britannia megvétózta, és ebben a briteket Magyarország, Horvátország és egy balti állam is támogatta. Az orosz fővárosban aztán egy nappal később kiegyezett egymással a két palesztin frakció, a Hamasz és az Abbász vezette Fatah, amelynek szóvivője megfenyegette Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy a „pokol kapui nyílnak meg”, ha Jeruzsálembe helyezik az amerikai nagykövetséget.

A döntés a palesztin egységkormány felállításáról  azt jelenti, hogy Donald Trump beiktatása előtt létrejön egy olyan testület, amely nemzetközi szinten képviseli a „palesztin államot”. A moszkvai megállapodás szerint a palesztin frakciók, beleértve az egyik legrégebbi terrorcsoportot, az Iszlám Dzsihádot, csatlakoznak a PFSZ-hez, és létrehozzák a Palesztin Nemzeti Tanácsot. Ez az új testület választja meg a PFSZ végrehajtó bizottságát, ami az első számú politikai és diplomáciai képviselője lesz a palesztin ügynek. Hivatalosan tehát továbbra is a Jasszer Arafat alapította Palesztin Felszabadítási Szervezet maradt a kulcsszereplő, így Izraelnek egy olyan szervezettel kellene megegyeznie a vitatott kérdésekről, amely évtizedekig nyíltan alkalmazta a terrorizmust a politikai célok elérése érdekében, és ezt a múltját soha nem tagadta meg. Arafat 1972-ben kijelentette, hogy „a béke számunkra Izrael elpusztítását jelenti, semmi mást”.

A palesztin önkormányzat városaiban folyamatosan utcákat neveznek el, szobrokat állítanak és iskolai ünnepségeket tartanak tömeggyilkos palesztin terroristák (megfogalmazásukban „a megszállók elleni harc mártírjai”) emlékére, és ezt a nemzetközi közösség nem rója fel nekik.

A folytonosság másik – még ennél is aggasztóbb – következménye, hogy nem került le a napirendről a PFSZ által az 1973-as jom kippúri háború után megfogalmazott „szakaszterv”, mely szerint első lépésként a „cionista ellenség által kiürített bármekkora területen” létrehoznák a palesztin államot („Kis-Palesztina”), akár háború, akár tárgyalások útján. A második: a közvetlen tárgyalások lehetőség szerinti elkerülésével a nemzetközi közösség nyomásgyakorlása alá helyezni Izraelt, végül pedig a stratégiai pozíció és külső támogatás birtokában katonai offenzívával megsemmisíteni a zsidó államot. A „szakaszterv” első fázisa az oslói megállapodással részlegesen megvalósult (kváziállamként, a Palesztin Hatóság kizárólagos közigazgatása alá helyezett korlátozott területen, amelyet ma az ENSZ 136 tagállama hivatalosan is elismert mint „palesztin államot”).

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!