hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama az örökségét menti, Trump tettre kész
Belehúztak

2017. 01. 05.
Jó pár ellentmondásos húzással koronázza meg elnökségének nyolc évét a Fehér Házból hamarosan távozó Barack Obama, melyek közül a legkirívóbb az ENSZ december 23-i, Izraelről szóló határozatában feltehetően betöltött kétes szerepe, valamint az, hogy Donald Trump győzelmét az orosz kormány által megrendelt hekkertámadásokkal magyarázza. Trump beiktatására január 20-án kerül sor, s a készülődésekből nyilvánvaló: az új elnök és csapata leginkább azt tartja szem előtt, hogy mielőbb nekigyürkőzhessen a munkának.

„Nem titok, hogy a megválasztott elnök és köztem jelentős nézetkülönbségek vannak, de nyolc évvel ezelőtt Bush elnökkel is jelentős nézetkülönbségeink voltak. Ennek ellenére Bush elnök csapata a lehető legprofibb és -nagyvonalúbb módon biztosította a zökkenőmentes hivatalátadást” – nyilatkozta a november 8-ai elnökválasztás után Barack Obama, ígéretet téve egy hasonlóan békés átmenet garantálására. Amit nem igazán tudott betartani – az elmúlt időszakban olyan, elsősorban saját „hagyatékának” mentését és az új adminisztráció delegitimizációját szolgáló lépésekkel keltett megdöbbenést, melyeket Michael Walsh, a PJ Media újságírója például úgy jellemzett, hogy Obama „elvesztette a kontrollt”. Obama, aki szeptemberben azt nyilatkozta, hogy „személyes sértésnek veszi elnöki örökségére nézve”, ha a fekete szavazók nem támogatják Clintont, Twitter-fiókját leporolva, újévi üzenetben veregette vállon magát, míg Valerie Jarrett, aki szoros családi barátként és fehér házi főtanácsadóként rendkívüli befolyással bír az elnökre, egy CNN-interjúban büszkél­­­kedett el azzal, hogy hosszú idő óta ez az első adminisztráció, amelyet nem kísértek botrányok. Erre sokan fölkapták a fejüket: Tom Fitton, a Judicial Watch jogvédő szervezet elnöke például úgy reagált, hogy „az IRS-visszaélésektől (amikor az adóhivatal „rászállt” a konzervatív szervezetekre) Bengázin át a Hillary Clinton ügyekig ez az adminisztráció korruptabb volt, mint Nixoné”.

Az egyik, nemzetközi szinten megrökönyödést kiváltó esemény a közelmúltban az volt, hogy az Egyesült Államok tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael elleni határozatának megszavazásakor, sőt, Izrael később azt állította, bizonyítékokkal rendelkezik, hogy az Obama-adminisztráció áll az indítvány beterjesztése mögött. Benjamin Netanjahu miniszterelnök most attól tart, a leköszönő elnök tartogat még kellemetlen meglepetést, például ha a január 15-én  Párizsban, 70 ország részvételével, a „kétállami megoldásról” tartandó tanácskozáson elfogadott pontokat az ENSZ újabb határozatban még „átnyomja” Obama elnökségének utolsó öt napjában.

Mivel a decemberi ENSZ-döntés Kelet-Jeruzsálemet megszállt palesztin területnek nyilvánította, még élénkebb várakozás érezhető azzal kapcsolatban, vajon Trump tényleg áthelyezi-e Tel-Avivból a fővárosba az amerikai követséget. Palesztin részről természetesen fenyegetésekkel igyekeznek elejét venni ennek; a Fatah egyik vezető tisztje például az egyiptomi Alghad TV-nek adott interjúban újabb vérontásokat helyezett kilátásba. A The Washington Post egyik cikke azonban azt állítja, hogy a pesszimista jóslatok és figyelmeztetések ellenére a költözés inkább segítené a békefolyamatot, mivel arra kényszeríthetné a palesztin felet, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön. Az ENSZ-határozat miatt különösen fontos lenne, hogy a Trump-adminisztráció ezzel a gesztussal is kifejezze, hogy – az Obama-kormánnyal ellentétben – nem a telepeket tekinti a béke akadályának. Az átmenetet irányító Trump-tanács­adók kiemelt elsőbbséget élvező kérdésként beszélnek a nagykövetség jeruzsálemi felállításáról, sőt, a lehetséges helyszín kiválasztásán fáradoznak. Ami az ENSZ-t illeti, az Izrael elleni határozatot követően a kongresszus elkezdte kidolgozni a szervezet finanszírozása megvonásának tervezetét, és többen egyenesen Amerika kilépését szorgalmazzák. Trump hivatalba lépésével bármelyikre soha nem látott esély nyílhat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!