hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormány második körben
Nem lesz muszlim miniszterenöke Romániának

2017. 01. 13.
Bizalmat szavazott a román parlament  Sorin Grindeanunak, a decemberi parlamenti választásokon többséget szerzett PSD–ALDE-koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Sorin jelölésére az után került sor, hogy a Klaus Iohannis elnök első körben indoklás nélkül elutasította a török származású Sevil Shhaideh kinevezését.

A választásokon győztes szociáldemokraták eredetileg a muszlim vallású, török-tatár származású Sevil Shhaidehet szánták a posztra – ő lehetett volna Románia első miniszterelnöknője. Klaus Iohannis román elnök azonban sajtóértesülések szerint „geopolitikai megfontolásból” elutasította Shhaideh jelölését, attól tartva, hogy a politikusnő szír férjének közösségi oldalain megosztott, Bassár el-Aszadot dicsőítő bejegyzései negatívan befolyásolhatták volna Románia nemzetközi kapcsolatait. A szociáldemokraták némi fenyegetőzés után – miszerint az alkotmánybíróság elé citálják az elnököt, és felfüggesztik – megadták magukat, és másodjára Sorin Grindeanu távközlési minisztert jelölték a posztra. Az elnök ezúttal sem volt túl lelkes, a győztes koalíciót például csak SMS-ben, alig öt perccel a nyilvánosság előtt tájékoztatták arról, hogy Iohannis aláírta a kormányalakítási megbízásról szóló rendeletet.
A PSD–ALDE-koalíció miniszterei rekordszámban lesznek jelen a Grindeanu-kormányban: a PSD 22, az ALDE 4 szaktárca élére javasolt minisztert. Sevil Shhaidehet végül miniszterelnök-helyettesnek jelölte a PSD. A koalíció a 26 szaktárca közül 8 élére állít nőt; Liviu Dragnea ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Románia kormányában még soha ennyi női miniszter nem foglalt helyet. Az 1989-es forradalom után első ízben külön minisztériumot hoznak létre a határon túl élő román állampolgárok számára. Az információk szerint az új kormány összetétele nagy vonalakban ugyanaz marad, mint a mostani, de a tárcák száma legalább néggyel bővül: idegenforgalmi, víz- és erdőügyi, kis- és középvállalkozásokért felelős és külhoni románokkal foglalkozó minisztérium is létrejön.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt a bukaresti parlamentben – közölte lapunkkal Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióval. Egyhangúlag döntött a magyar szövetség szenátusi és képviselőházi frakciója, miután megállapították, hogy a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amely az RMDSZ választási programjában is szerepel – tette hozzá Kelemen Hunor. „A kormány programjának vannak olyan elemei, amelyekkel fontos közösséget vállalni, ilyen a gyermekvállalás ösztönzését segítő családi adókedvezmény, a helyi közigazgatásban, közszférában dolgozók bérének növelése, az üdülési kedvezmények bevezetése, az új vállalkozások támogatása, a minimálbér növelése. Nagyon fontos számunkra, hogy a kormányprogramnak van egy kisebbségekkel kapcsolatos része is, amelynek jelentős részét az RMDSZ javaslatára fogadta el a kormánykoalíció” – mondta a Heteknek az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ korábban az egymással egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról állapodott meg a PSD–ALDE-koalícióval, ami a szakemberek szerint a koalíció külső támogatását jelenti a parlamenti munkában.

A technokrata miniszterelnök

Sorin Grindeanu Karánsebesen született 1973-ban, itt végezte iskolai tanulmányait is. 1992 és 1997 között a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen informatikát tanult. Itt rövid ideig asszisztensi állást töltött be, majd 2001 és 2004 között a Temes Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság igazgatója volt. 2008-ig két cégben is igazgatói tisztséget töltött be, ezt követően 2016-ig Temesvár alpolgármestere volt. A 2016-os önkormányzati választások után a Temes Megyei Tanács elnöke lett. 2014 decembere és 2015 novembere között távközlési miniszter volt Victor Ponta kormányában.

Kockázat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!