hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kettős mérce - Obama valódi hagyatéka

2017. 01. 23.
Kedden megkezdődött a Trump-adminisztráció miniszterjelöltjeinek kongresszusi meghallgatása. Bár a demokrata szenátorok jó előre kilátásba helyezték, hogy nem fogják zökkenőmentesen jóváhagyni a kinevezéseket, a republikánus többségnek köszönhetően való-színűleg azok nagy része megkapja a zöld utat. Egy megrázó chicagói bűntény pedig újfent bebizonyította, mennyire képes a mainstream média bármit – akár személyes tragédiákat is – saját céljai érdekében manipulálni.

Azt, hogy a demokrata szenátorok nem fognak könnyen rábólintani az új adminisztráció miniszterjelöltjeire, már akkor lehetett tudni, amikor kiderült, hogy nem Hillary Clinton nyerte a választásokat. Nem is okozott különösebb meglepetést a kinevezések véglegesítéséhez szükséges kongresszusi meghallgatásokat megelőző és kí-sérő ellenállás. Elizabeth Warren massachusettsi szenátor egyenesen Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezésének visszavonására szólította fel Trumpot, mások ahhoz ragaszkodtak, hogy előzetes etikai átvilágítás segítségével biztosítsák, hogy az új kormánytagok „hazájuk érdekeit a sajátjaik elé fogják helyezni”. Ezek a megjegyzések különösen a milliárdos vagyonnal és jól kiépített üzleti kapcsolatokkal rendelkező jelölteknek – Betsy DeVosnak, az oktatási, Rex Tillersonnak, a külügyi, Wilbur Rossnak, a kereskedelmi és Steve Mnuchinnak, a pénzügyi tárca várományosának – szóltak, akik kiemelten a támadások kereszttüzében állnak.

Gyorsított menetrend

Az erkölcsi átvizsgálásokért felelős Kormányzati Etikai Hivatal (OGE) vezetője, Walter Shaub a demokrata szenátoroknak írt levelében a meghallgatások túlhajtásával vádolta a republikánusokat, mondván, „a menetrend szükségtelen nyomást gyakorol a hivatalnokokra”. Pedig 2009-ben hasonló volt a helyzet mind a meghallgatások ütemezését, mind a republikánusok helyzetét illetően, akik kisebbségben voltak a szenátusban, és Barack Obama számos kinevezésével nem értettek egyet. Ennek ellenére a republikánus szenátorok nem próbálkoztak ezek hátráltatásával – még az adóelkerülés gyanújába keveredett Timothy Geithner is pénzügyminiszter lett február 2-ára –, és az OGE is jobban bírta a tempót (tizenkét jelölésből tízet mindössze hat nap alatt elfogadtak). A demokrata szenátorok ugyanakkor – saját rövidlátásuknak köszönhetően – nem sokat tehetnek a kinevezések blokkolása érdekében, hiszen 2013-ban az ehhez szükséges szavazati küszöböt hatvanról ötvenegyre csökkentették, a republikánusok pedig jelenleg többségben vannak a szenátusban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!