hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fordulat - Izrael fellélegzett

2017. 01. 26.
Donald Trump beiktatása után egyből felélénkültek az amerikai-izraeli kapcsolatok. A következő hónapokban várhatóan több izraeli politikus is Washingtonba látogat, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a Trump-adminisztrációval. Elsőként Benjamin Netanjahu érkezik az amerikai fővárosba, akit személyesen az elnök hívott meg múlt hétvégi telefonbeszélgetésük során.

Bár hivatalosan nem jelentették be az időpontot, izraeli sajtóértesülések szerint február első hetében kerülhet sor Benjamin Netanjahu washingtoni látogatására.

Az izraeli kormányfő a tervek szerint találkozik Donald Trump elnökkel, Mike Pence alelnökkel, Rex Tillerson külügyminiszter-jelölttel, valamint kongresszusi vezetőkkel. Netanjahu Trump személyes meghívására érkezik Washington DC-be, akivel beiktatása után két nappal telefonon egyeztetett. A beszélgetésen – amely az izraeli miniszterelnök hivatala szerint „nagyon meleg hangvételű” volt – szót ejtettek az iráni nukleáris megállapodásról, a palesztin helyzetről és más témákról. Netanjahu elmondta: Trump beszélt arról, hogy mekkora veszélyt jelent a perzsa állam, és hogy „a palesztinokkal való békét közvetlen tárgyalásokon keresztül lehet elérni, amelyeknek nem lehet semmilyen előfeltétele”.  Az izraeli kormányfő pedig kifejezte, hogy szeretne együttműködni az amerikai elnökkel annak érdekében, hogy a térségben a békét és a biztonságot mozdítsák elő. A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető abban is megegyezett, hogy rendszeresen egyeztetnek a térséggel kapcsolatos témákban, például az iráni veszélyről.

Netanjahu mellett más izraeli politikusok is ki akarják venni a részüket abból, hogy minél szorosabb együttműködés alakuljon ki a két ország között. Elképzelhető, hogy Reuven Rivlin elnök is az Egyesült Államokba látogat majd, hogy részt vegyen az AIPAC  (a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet) éves konferenciáján. A rendezvényre március végén kerülhet sor, amelyre Isaac Herzog, a Munkapárt vezetője is várható. Felmerült az is, hogy a következő hetekben Avigdor Liberman védelmi, és Gilad Erdan közbiztonságügyi miniszter is Washingtonban egyeztet amerikai kollégájával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!