hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vért és könnyeket ígér Fillon a franciáknak
A jobboldal új reménysége

2016. 11. 24.
François Fillon nyerte a jobboldal elnökválasztási jelöltségéért folytatott versengés első fordulóját, megelőzve Alain Juppét és Nicolas Sarkozyt, aki a harmadik helyével el is búcsúzott a versenytől, és bejelentette, hogy visszavonul a politikától. Fillon nagy meglepetést okozó győzelme újabb fricska volt a közvélemény-kutatóknak, akik folyamatosan a harmadik helyen mérték a volt miniszterelnököt, többnyire 10-15 százalék körül. Ehhez képest az első fordulóban több mint 44 százalékot hozott, alaposan megverve összes riválisát. A második fordulóra vasárnap kerül sor, és könnyen lehet, hogy aki itt győz, az lesz Franciaország következő elnöke.

A tendenciákat tekintve nagyon valószínű, hogy a vasárnapi jelöltválasztáson végül François Fillon lesz a befutó. Az első fordulóban ugyanis jelentős előnyt szerzett Alain Juppével szemben, aki végül mintegy 16 százalékkal maradt le miniszterelnök kollégája mögött (Fillon és Juppé mindketten miniszterelnökök voltak, két különböző elnök kormányában). A Le Nouvel Observateur szerint vasárnap este, az eredmények bejelentését követően Juppében felmerült a gondolat, hogy a jelentős hátrány miatt visszalép a további versenytől, ám végül a folytatás mellett döntött – bár innen nem lesz könnyű fordítani. Fillon ugyanis a második fordulóban maga mögött tudhatja Nicolas Sarkozy volt elnök szavazóinak egy részét, aki a választás estéjén támogatásáról biztosította őt. Mindemellett a volt miniszterelnök támogatóinak a tábora dinamikusan nőtt az elmúlt hetekben. A 44 százalékos végső győzelem azt mutatja, hogy Fillon népszerűsége az utóbbi három héten gyakorlatilag megháromszorozódott, és ez mindenképpen érdekes jelenség, főként azért, mert a volt miniszterelnök nem ígér mást, csak „vért és könnyeket”, legalábbis a gazdaságban.

Mindezek fényében különösen érdekes a Le Point október 6-ai összeállítása, amelyben azt elemezték, hogy Franciaország számára 2017-ben egy Margaret Thatcheréhez hasonló program lenne a legjobb, amit éppen François Fillon tudna nyújtani a franciáknak. Fillont ugyanis (walesi feleséggel az oldalán) anglofilként és thatcheristaként szokták jellemezni. Két évvel ezelőtt a The Daily Telegraph egy Thatcherről szóló konferencián készített interjút a volt miniszterelnökkel, aki kifejtette: nagy gond, hogy a háború utáni Franciaországban elmaradtak a Thatcher által véghezvitthez hasonló reformok. (1983-ban Fillon egyike volt annak a néhány képviselőnek, akik támogatásukat fejezték ki Margaret Thatcher felé a falklandi háború kapcsán.)

A nagy hátrány ledolgozásának érdekében Alain Juppé és csapata Fillon gazdasági programjának támadására helyezte a hangsúlyt, hátha sikerül a választókat megrémiszteni annak ígéreteivel. Alain Juppé hétfőn este a France 2 csatorna híradójában azt állította, hogy a François Fillon által javasolt lépések kivitelezhetetlenek. Ezt a véleményt gyorsan magukévá tették a szocialisták – annak ellenére, hogy ez a választás nem a szocialista jelölt kiválasztásáról szól –, akik Fillont egyszerre nevezték ultraliberálisnak gazdasági szemszögből és ultrakonzervatívnak morális szempontból. A program tényleg nem ígér sétagaloppot a sok sebből vérző francia gazdaság talpraállítására. Fillon öt év alatt 110 milliárd euróval akarja csökkenteni az állami kiadásokat, többek között úgy, hogy 500 ezer nyugdíjba vonuló állami alkalmazott helyére nem alkalmaznak új embert. Teljesen véget akar vetni a 35 órás munkahét gyakorlatának, és felemelné a nyugdíjkorhatárt 65 évre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!