hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beindult a Trump-lendület
Nagy tempót diktál a megválasztott elnök

2016. 11. 24.
Bár még nyolc hét van hátra Donald Trump beiktatásáig, az amerikai elnökválasztás óta eltelt 20 napban több történt, mint korábban hónapok alatt. Véget ért a 2008-as mottó szerinti „No Drama, Obama” korszak, és beindult a Trump-úthenger. A mainstream média még magához sem tért a november 8-ai pofon után, amikor a megválasztott elnök összehívta a Trump Towerbe a legnagyobb televíziós csatornák sztárriportereit és az országos lapok főszerkesztőit, hogy a szőnyeg szélére állítsa őket a kampányban tanúsított elfogultságuk miatt.

Azt nem lehet mondani, hogy a sajtó kizárásával zajlott az egyórás média-csúcstalálkozó, de az előzetes megállapodás szerint az elhangzottak „off record” (nem idézhető) jellegűek voltak. Ennek ellenére a mintegy 40 meghívott közül néhányan nem állták meg, hogy név nélkül ugyan, de kiöntsék panaszukat az új elnökkel szemben. „Olyan volt, mint egy kivégzőosztag” – mondta egyikük. Trump több újságírót név szerint felelősségre vont a „csalásaik és félrevezetéseik miatt”.

Különösen élesen fogalmazott a CNN hírcsatornáról, amelyet azzal vádolt, hogy „végighazudták a kampányt”. A résztvevő sztárújságírók – köztük az NBC műsorvezetője, Lester Holt, aki 2015 szeptemberében egy héten át tudósított Magyarországról a menekültekkel szembeni „brutalitásokról” és a „Bécsig tartó halálmenetről” – ezúttal nem kaptak lehetőséget arra, hogy kérdezzenek, hanem végig kellett hallgatniuk, amint Trump kiosztja őket. (Nem alaptalanul: a találkozó után a CNN-nek például kétszer is bocsánatot kellett kérnie amiatt, hogy valótlan állításokat tett közzé Donald Trump stratégiai főtanácsadójáról, akit „niggerezéssel” és „neonáci csoportok támogatásával” vádoltak műsoraikban – alaptalanul.)

Trump a találkozó után külön is elment a The New York Times szerkesztőségébe, ahol interjút is adott és találkozott a lap újságíróival és kiadójával, Arthur O. Sulzbergerrel (képünkön fent). A beszélgetés teljes egészében publikus volt, és a lap közzé is tette a leiratot. A Trump Towerrel ellentétben ez a találkozó barátságos hangvételű volt, bár Trump elöljáróban leszögezte: „Az elmúlt 18 hónap brutális volt… nem kis részben a The New York Timesnak köszönhetően.” A megválasztott elnök azonban nem mutatkozott haragtartónak, és készségesen válaszolt a újságíróknak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!