hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél- és Kelet-Európa tart leginkább a bevándorlóktól
Csökkenő tolerancia

2016. 08. 04.
Az európaiak több mint 70 százaléka úgy véli, hogy a multikulturalizmus romboló hatással lesz hazájára és több mint felük szerint a bevándorlók miatt további terrorcselekmények fognak történni az öreg kontinensen – derül ki a Pew Research Center által idén tavasszal végzett kutatásból. A felmérésben részt vevő tíz európai uniós tagállam közül Magyarország bizonyult a leginkább muszlimellenesnek, miközben általánosságban elmondható, hogy a dél- és kelet-európai országok lakossága negatívabb színben látja az iszlámot és a bevándorlást a nyugati államokhoz képest.

A Pew Research Center idei felmérése szerint egyre inkább növekszik a migrációellenesség az európai országok lakosságának körében. A tíz országban – köztük Magyarországon – végzett kutatás szerint a megkérdezettek többsége határozottan ellenzi a kulturális sokszínűséget, mert az nem javítja, hanem inkább rontja hazájuk állapotát. Görögországban a megkérdezettek 63 százaléka, Olaszországban 53 százaléka, Magyarországon pedig 41 százaléka mondta azt, hogy a multikulturalizmus nyomán országuk rosszabb hellyé válhat. A legoptimistábbnak a spanyolok (22 százalék), a franciák (24 százalék) és a svédek (26 százalék) bizonyultak a multikulturalizmussal kapcsolatban.

A kutatásban részt vevő tíz EU-s tagállam közül nyolcban a megkérdezettek több mint fele meg volt győződve arról, hogy a menekültek miatt nőni fog a terrorveszély és a terrorcselekmények elkövetésének valószínűsége. A felmérés alapján a tagállamok közül Magyarországon a legnagyobb mértékű a muszlimellenesség és az iszlámmal szembeni ellenállás, ugyanis a válaszadók 72 százaléka hazánkban negatív hangnemben nyilatkozott a muszlimokról. Olaszország hasonlóan iszlámellenes (69 százalék), azonban Lengyelországban (66 százalék) és Görögországban (65 százalék) is aggodalommal tölti el a lakosságot az iszlámnak a bevándorlás miatti terjedése.

Nyugat-Európában (Franciaország, Németország, Egyesült Királyság) viszont a lakosság nem ennyire negatívan ítéli meg az iszlámot: mindössze 29 százalékuk érezte fenyegetőnek a muszlim lakosság jelenlétét, Nagy-Britannia esetében pedig 28 százalék. (Utóbbi esetben azonban az előző évhez képest 9 százalékponttal nőtt az iszlámellenesség, ami valószínűleg a migrációs válságnak köszönhető.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!