hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iszlám újraértelmezése Franciaországban
Drasztikus intézkedések a láthatáron

2016. 08. 04.
Hibás döntés volt – ennyit már kénytelen volt elismerni a francia miniszterelnök a múlt heti templomi merénylet egyik elkövetőjének szabadon engedése kapcsán. A francia kormányt heves bírálatok érik amiatt, hogy nem lép fel hatékonyan az egyre erősödő terrorveszély ellen, amely az elmúlt másfél évben már közel 300 ember életét követelte. A kabinet ezért lépni készül: többek között a mecsetek külföldi finanszírozásának betiltását fontolgatja.

A francia nemzeti ünnepen történt, 84 ember halálával járó nizzai terrortámadás óta tovább csökkent a François Hollande elnök vezette szocialista kormányzat népszerűsége. A múlt heti normandiai templomi mészárlást követően pedig még inkább felerősödtek a bíráló hangok – kiderült ugyanis, hogy az elkövetőket a hatóságok szélsőséges iszlamista nézeteik és terrorista kapcsolataik miatt már megfigyelés alatt tartották. A terrorcselekményt így sem sikerült megakadályozni, ami egy 85 éves katolikus pap életébe került.

Manuel Valls francia miniszterelnök a kritikák közepette próbálja menteni a menthetőt. Azt elismerte, hogy hibás döntés volt az igazságszolgáltatás részéről Adel Kermiche elengedése. Valls hangsúlyozta: nem a bírákat akarja felelőssé tenni a terrorcselekményekért, de az esetből azt a tanulságot le kell vonniuk, hogy „az ilyen ügyekhez máshogy kell hozzáállni, és figyelembe kell venni a dzsihádisták színlelési taktikáit.”

A kormányfő azt is szükségesnek látja, hogy Franciaország újraértelmezze az iszlámhoz fűződő viszonyát. Valls elképzeléseit több fórumon is felvázolta az elmúlt napokban. A Le Journal du Dimanche nevű francia hetilapban arról írt, hogy az iszlám a „második legnagyobb vallás az országban, de a szélsőségesség szörnyű mérge kezdett el terjedni”. „Sok franciaországi muszlimot túszul ejt a fundamentalista szalafizmus, a Muszlim Testvériség” – állapítja meg a miniszterelnök. Valls úgy véli, „Párizsnak egyensúlyt kell találnia az iszlámmal, amelynek keretében a Köztársaság garantálni tudja a szabad vallásgyakorlást”. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ezt egyre nehezebb lesz biztosítani, ha az iszlám nem segít a Köztársaságnak harcolni azok ellen, akik a szabadságjogokat akarják aláásni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!