hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Határozott lépésekkel kezd az új Vaslady
Kormányváltás, irányváltás

2016. 07. 21.
Hullottak a brit miniszterek fejei – a lemondott David Cameron híveinek többsége nem „élte túl” Theresa May kormány-átalakítását, az új miniszterelnök a vártnál drámaibb módon változtatott az eddigi felálláson. Legmeglepőbb húzása Boris Johnson külügyminiszteri kinevezése volt, ami jócskán kiverte a biztosítékot az európai politikai elitben. A Brexit-tárgyalások levezénylésére létrehozott tárca vezetését pedig egy veterán euroszkeptikus konzervatívra bízta. Az új kabinet egyből bele is vetette magát a munka sűrűjébe: a héten May és Johnson a nemzetközi színtéren is debütált.

Huszonnégy óra alatt 11 minisztert menesztett az új brit kormányfő – amivel a modern idők „legbrutálisabb” kormányátalakítását hajtotta végre a szigetországban. Theresa May drasztikus lépésével egyértelművé tette: szakít elődje hagyatékával, és a maga útját akarja járni.

A legnagyobb vesztesek David Cameron lojalistái voltak: elsőként a pénzügyminiszternek kellett távoznia, aki számos merész ígéretet tett a gazdaságra vonatkozóan, de ebből nagyon keveset teljesített. A helyét Philip Hammond vette át, akit precíz tisztviselőnek tartanak, ezért nem csoda, hogy megmaradt Cameron kabinetjéből, amelyben 2014 júliusától külügyminiszterként szolgált.

Nagy-Britannia második női kormányfője a legnagyobb meglepetést Hammond utódjának kinevezésével okozta. A Tory-vezetésért folyó küzdelem során hátba támadott Boris Johnson került a külügyi tárca élére, ami nem kis megrökönyödést váltott ki a határokon túl. Az európai politikai elitben némelyek kendőzetlenül adtak hangot véleményüknek – hazugnak, gyávának, vagy egyenesen viccnek nevezve London egykori polgármesterét. Jean-Marc Ayrault például a megszokott diplomáciai udvariasságot félretéve azt a kérdést tette fel, „hogy lehet az az ember hiteles tárgyalópartner, aki hazudott a britek kilépéséért folytatott kampány során?” Johnson láthatóan nem vette szívére a francia külügyminiszter megjegyzését, és kijelentette: „A június 23-ai népszavazás eredményei után elkerülhetetlen, hogy bizonyos mennyiségű vakolat leomoljon Európa hivatalainak plafonjáról.– Mint mondta: –Nem ezt az eredményt várták, és egyértelmű, hogy véleményüket őszintén és szabadon hangoztatják.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!