hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előre kész lehetett a megtorlás forgatókönyve
Leszámolás

2016. 07. 21.
Tömeges letartóztatásokkal és elbocsátásokkal folyik a megtorlás Törökországban, miután elbukott az ország további iszlamizációjának megállítására tett katonai puccskísérlet. A kétségbeesett próbálkozást követő bosszúhadjáratban ezreket tartóztattak le, közalkalmazottak tízezreit bocsátották el, húszezer tanárt és ezerötszáz egyetemi dékánt rúgtak ki állásából, az egyetemi oktatóknak megtiltották a külföldre utazást. Mindeközben John Kerry amerikai külügyminiszter jelezte Törökországnak, hogy veszélybe kerül az ország NATO-tagsága, ha nem tartja be a demokratikus játékszabályokat.

Múlt péntek este és szombat hajnalban a hadsereg egy kisebb csoportja puccsot hajtott végre Erdogan és a török kormány ellen. A magát Béketanácsnak nevező katonai csoport célja az egyre erősebben autoriter Erdogan-rezsim leváltása volt. A mintegy háromezer katonát mozgósító akció során lezárták a Boszporusz-hidat, elfoglalták az Atatürk repteret, körbevették a Parlamentet, illetve számos utat lezártak, majd az állami televízióban kijárási tilalmat rendeltek el. Péntek este rövid ideig úgy tűnt, hogy a puccs akár sikerülhet is, aztán a CNN Turk kereskedelmi tévén keresztül egy iPhone-on, a FaceTime-on keresztül megjelent Erdogan elnök, a demokrácia megvédésére szólítva fel híveit. Ez – bár morálisan teljesen megvetendő és jól jellemzi a török elnök stílusát, hiszen fegyvertelen embereket küldött a tankok ellen – zseniális húzásnak bizonyult, a civilek mozgása a városban ugya­­n­­­­­­­is akadályozta a katonákat a helyzet stabilizálásában.

Mindezek fényében megoszlanak a vélemények arról, hogy a puccsot jól megszervezték vagy sem. A Jerusalem Post által megszólaltatott, Isztambulban élő katonai szakértő, Gareth Jenkins szerint „a puccs szemmel láthatólag jól meg volt szervezve, de a hetvenes évek forgatókönyve szerint”. A puccs lebonyolítása az 1973-as chilei vagy az 1980-as ankarai puccsra hasonlított leginkább. A katonaság elfoglalta a kulcspozíciókat, de nem ejtett túszul senkit az AKP vezetői közül, nem kapcsolta le a kereskedelmi tévéket, illetve nem zavarta meg a telefonhálózatot, aminek az lett a következménye, hogy a kormány a közösségi médián keresztül el tudta juttatni üzeneteit híveinek. 

Tekintettel a puccs látványos sikertelenségére – ez az első sikertelen puccs a háborút követően – sokakban felmerült az is, hogy Erdogan és az AKP (Az Igazság és a Fejlődés Pártja) maguk szervezték meg a kontrollált puccsot, hogy annak legyőzése után leszámolhassanak minden ellenségükkel. Bár ezt a verziót csak nagyon kevesen osztják, még kiderülhet a Wikileaks által nyilvánosságra hozott levelekből. A Wikileaks kedd este az AKP közel 300 ezer e-mailjét hozta nyilvánosságra, egyelőre ömlesztve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!