hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb robbantások Isztambulban
Senki nem vállalta a felelősséget

2016. 06. 17.
Tizenegy halott, harminchat sebesült a mérleg lapzártánkig a kedd reggel Isztambulban történt pokolgépes merényletet követően. A támadás egy rendőrségi busz ellen irányult, de a halottak között négy civil is van, és négy személyt őrizetbe vett a rendőrség az Isztambul egyik legforgalmasabb részén, a Beyazit negyedben végrehajtott robbantást követően. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalt felelősséget a merényletért, amely 2016-ban már a harmadik súlyos bombatámadás a török fővárosban.

Lapzártánkkor újabb robbanás történt a török–szír határon fekvő Midyat városában. A rendőrőrs előtt végrehajtott támadásban hárman meghaltak, és legalább harmincan megsebesültek. A merényletért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de ahogy a keddi merényletet is, ezt is a Kurd Munkáspárt (PKK) rovására írják a hatóságok a hivatalos nyilatkozatokban.
A keddi merénylet reggel 8:40-kor Isztambul egyik legforgalmasabb részén történt, ahol a csúcsforgalom kellős közepén robbant egy autóba rejtett pokolgép. A detonáció következtében a környező utcákon szinte mindenhol kitörtek az ablakok. A jármű mellett elhaladó buszon a készenléti rendőrség tagjai utaztak, akik közül heten meghaltak a robbanásban. A robbantás után átmeneti hírzárlatot rendelt el a rendőrség a „nemzetbiztonság” érdekében, illetve hogy fenn tudják tartani a közrendet. Kedden négy embert őrizetbe vettek a hatóságok, akik kibérelték a járművet, amelyben a felrobbantott pokolgép volt.
A merényletben a 36 sérült közül lapzártánk idején háromnak kritikus az állapota. A rendőrségi busz az isztambuli egyetemi kampuszra tartott, ahol a merénylet után a keddre szervezett összes vizsgát törölték. Amikor a busz a pokolgépet rejtő autó mellett elhaladt, a merénylők távirányítóval robbantották fel a szerkezetet. A robbantás közelében található a Vezneciler metrómegálló és a Beyazit tér, a Szulejmán-mecset, illetve a Nagy Bazár is, ahol napközben rengeteg turista megfordul.
A hatóságok szerint a támadás legfőképpen a rendőrök ellen irányult, de nem zárható ki a turisták elrettentésének célja sem. A felelősséget egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta, de Vasip Sahin, Isztambul kormányzója a Kurd Munkáspártot (PKK) tartja felelősnek, amelynek tagjai korábban már követtek el hasonló merényletet fegyveres testületek tagjai ellen.
Recep Tayyip Erdogan török elnök meglátogatta a sérülteket a kórházban, és elmondta, hogy továbbra is komoly hangsúlyt helyeznek a terror elleni harcra, ugyanis a rendőrség és a hadsereg küldetésének tartja, hogy megvédjék a polgárok életét és a tulajdonukat. Erdogan kormánya és a kurdok között a feszültség a kudarcot vallott fegyverszüneti tárgyalások óta egyre nagyobb, így a török kormányfő üzenete, amelyben a terroristák elleni kemény fellépést erősítette meg, egyértelműen a kurdoknak szól.
A Délkelet-Törökországban zajló összecsapások a kurdokkal, illetve a civil lakosság elleni támadások azonban egyelőre nem gyengítették meg a szélsőségeseket, és nagy valószínűséggel a keddi merénylet nyomán indított ellentámadások is elsősorban a civileket sújtják majd a leginkább, ami viszont újabb terrortámadást generálhat a jövőben.
Erre bizonyíték, hogy Törökország az utóbbi időben példátlan erőszakhullámot él át, ugyanis csak Isztambulban 2016-ban a terroristák már három robbantásos merényletet követtek el.
2015 júniusa óta pedig legalább 200-an haltak meg robbantásos merényletben a török fővárosban. Az Iszlám Állam mellett az eddigi támadásokért a kurdok vállalták a felelősséget, ez utóbbiak számlájára írják ezt a merényletet is, bár lapzártánkig hivatalosan ezt még nem ismerték el. Míg a kurdok elsősorban állami intézmények és rendfenntartó erők ellen indítottak eddig támadást, az Iszlám Állam egyértelműen a civil lakosságot és a turistákat célozta meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!