hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs szükségük Lutherre
Megkésett vita az iszlámról és az integrációról

2016. 06. 09.
„Keresztény-laicista ország vagyunk, amelyben az iszlám egy idegen test. Az európai iszlám a valóságban nem létezik” – nyilatkozta Beatrix von Storch európai parlamenti képviselő. Óriási vitát váltottak ki von Storch és a német AfD politikusainak nyilatkozatai Németországban az elmúlt hetekben. Az iszlámmal kapcsolatos viták jelentőségére mutatott rá az a felmérés is, amely szerint a németek többsége már úgy gondolja, az iszlám nem része Németországnak.

„Az iszlám Németországhoz tartozik” – hangzott el a híres-hírhedt mondat az elmúlt évtizedben többször is a legfőbb német politikai vezetők szájából. A 21. század német – és európai – történelmének alighanem szimbolikus jelentőségű kijelentése óriási visszhangot váltott ki Németországban. Mindazonáltal – egészen mostanáig – érdemi viták nélkül formálta a német közéletet.

A téma aktualitására mutatott rá azonban a Westdeutscher Rundfunk friss felmérése, amely szerint a németek 60 százaléka úgy véli: az iszlám márpedig nem tartozik az országukhoz. 2010-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. Az iszlámmal szemben ellenérzésüket kifejezők között egyébként jelentős többségben vannak az idősebb korosztály tagjai.

Az iszlám hozza el a világvégét?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!