hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Döntősök: Clinton a demokraták jelöltje

2016. 06. 09.
A június 7-én hat államban – Észak- és Dél-Dakotában, New Jerseyben, Új-Mexikóban, Montanában és Kaliforniában – tartott szavazásokkal lényegében lezárult az amerikai elnökválasztás előválasztási időszaka (június 14-én még a fővárosban az urnákhoz járulnak a demokraták). Vasárnap Hillary Clinton könnyedén nyerte Puerto Ricót, és már hétfőn nyilvánvalóvá vált, hogy szuperdelegátusainak köszönhetően a keddi hajrá előtt bebiztosította győzelmét. Immár az Egyesült Államok első női elnökjelöltjének mondhatja magát.

„A kihívás most az, hogy úgy gyakoroljuk a politikát, mint a látszólag lehetetlen lehetővé tételének művészetét” – jelentette ki Hillary Clinton, pontosabban Hillary Rodham, idézett mondata ugyanis 47 évvel ezelőtt hangzott el, a Wellesley College diplomaosztó ünnepségén. Az akkor még republikánus és önmagát konzervatívként meghatározó, de már akkor is ambiciózus és határozott fellépésű végzős hallgató olyan iskola falai között tanult, melynek mottója „magas fokú bölcsészképzést nyújtani a világot megváltoztatni képes nőknek”. Most, amikor karnyújtásnyira került attól, hogy az Egyesült Államok első női elnökévé váljon, mindez felemelőnek és üdvözlendőnek tűnhetne, ha az azóta eltelt életút nem lenne tele ellentmondásokkal, mi több, kétes ügyekkel, a nyolcvanas évekbeli Whitewater-botránytól kezdve a magán e-mail szerver miatti nyomozásig.

Az AP hírügynökség már hétfő este kihozta, hogy Clintonnak a puerto ricói győzelemmel és szuperdelegátusok csatlakozásával megvan a jelöltséghez szükséges (2383) küldöttszáma. Kedden pedig arról szóltak a hírek, hogy a hét vége felé Barack Obama hivatalosan bejelenti volt külügyminisztere támogatását, majd intenzíven részt vesz a kampányában. Az igazi sikerhez azonban Bernie Sandersnek is Clinton mögé kell állnia. A szenátor (aki kedden csupán Észak-Dakotában és Montanában tudott nyerni) viszont a visszalépését sürgető, egyre erősödő nyomás ellenére még szerda reggel is kitartott amellett, hogy Clintonnak csak a szuperdelegátusokra támaszkodva van előnye, akiknek inkább rá kellene voksolniuk, mert a felmérések szerint esélyesebb lenne Trump ellen. Álláspontja változhat Obamával való találkozója során, az elnök ugyanis csütörtökre (lapzártánk után) a Fehér Házba hívta.

Jelenleg az is átláthatatlan, hogyan fognak Bernie Sanders követői reagálni az új helyzetre. A Quinnipiac májusi felmérése szerint egynegyedük nem szándékozik Clintont támogatni – sokan közülük vagy ráírják Sanders nevét a szavazólapra, vagy a Zöld Párt jelöltjét választják novemberben. Nem kizárt továbbá, hogy a Bernie-hívek a júliusi konvención is gondoskodnak a „forradalmi hangulatról”. 20 ezer tüntető jelezte eddig, hogy Clinton-ellenes tiltakozásokat terveznek az eseménynek helyet adó Wells Fargo Center előtt. Sőt, a vermonti szenátor New York-i delegációjának tagjai egyértelművé tették, hogy a négynapos találkozó a falakon belül sem lesz békés. Olyan Sanders által hirdetett célokat akarnak áterőltetni pártszinten, mint a 15 dolláros minimálbér, az egybiztosítós egészségügy, a nyelvtanulást segítő bevándorlási politika és az izraeli–palesztin konfliktus megvitatása. Kilátásba helyezték, hogy ha nem veszik figyelembe a véleményüket, skandálással, a teremből való tömeges kivonulással tiltakoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!