hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai nagyhatalmak fordulnak szembe Izraellel
Cserbenhagyva

2016. 05. 05.
Izraelnek számolnia kell azzal, hogy a nemzetközi diplomáciai porondon olyan országok is cserbenhagyják, amelyek támogatására eddig a zsidó állam számíthatott. A Der Spiegel arról számolt be, hogy Németország feladta az Izrael melletti eddigi feltétlen kiállás politikáját, Franciaország pedig az UNESCO-ban megszavazott egy olyan történelemhamisító határozatot, amely szerint a zsidóknak nincs történelmi közük Jeruzsálemhez, Hebronhoz és Betlehemhez.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének végrehajtó bizottsága a „Megszállt Palesztina” című határozatában úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy (amelyet csak arab nevén említ: Haram al-Sarif), valamint Hebron és Betlehem szent helyei „Palesztina szerves részét képezik”, és Izrael ezeken a helyeken „megszálló hatalomként” van jelen.

Az UNESCO-határozat még a Nyugati falra (más néven: Siratófal) is csak idézőjelek között hivatkozik, kivéve, amikor az arab elnevezést (al-Burak) használja. A határozati javaslatot nyolc muszlim ország – Jordánia, Algéria, Egyiptom, Libanon, Marokkó, Omán, Katar és Szudán – terjesztette be, de a döntést több európai ország (Franciaország, Spanyolország, Szlovénia és Svédország), valamint az Izraellel az utóbbi időben jó kapcsolatokat ápoló India, Kína, Oroszország és Vietnam is támogatta.

A Jerusalem Post kommentárja szerint a szavazás eredménye kijózanítóan kell hogy hasson az izraeli kormányra. Benjamin Netanjahu ugyanis rendszeresen – legutóbb például az Egyesült Államokban az AIPAC lobbiszervezet kongresszusán – azzal érvelt, hogy a világ nemzetei sorban állnak az izraeli technológiáért, és szeretnék elsajátítani a terrorizmussal szemben hatékonyan alkalmazható biztonsági módszereket. A miniszterelnök különösen hangsúlyozza, hogy a világ két legnépesebb államával, Indiával és Kínával milyen elmélyült kapcsolatokat sikerült kialakítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!