hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Davutoglu távozása - Bukik a Merkel–Erdogan-paktum?

2016. 05. 20.
Nemcsak belpolitikai fordulatot hozhat Törökországban Davutoglu miniszterelnök távozása, hanem az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás jövőjét is megkérdőjelezi.

Nem indul a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöki tisztségéért a párt május 22-ére kitűzött rendkívüli kongresszusán Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Az AKP alapszabályának értelmében nem lehet miniszterelnök, ha nem ő a párt elnöke. Davutoglu 2014. augusztus 28-án vette át a pártelnöki tisztséget Recep Tayyip Erdogantól az AKP rendkívüli kongresszusán, miután utóbbi Törökország történetének első közvetlen elnökválasztásán államfő lett.

Egy alapmű születése

Az Erdogan-Davutoglu szakítás túlzás nélkül mérföldkő az ankarai iszlamista rezsim történetében. Az AKP külpolitikai doktrínáját a most távozó kormányfő, Erdogan korábbi külügyminisztere és miniszterelnöki tanácsadója dolgozta ki.
Davotoglu az AKP megalapítása évében, 2001-ben jelentette meg Stratégiai mélység című művét, amelyben összefoglalta az újtörök külpolitika alapelveit, amelyek szerint Ankarának az egykori Oszmán Birodalom muszlim népeivel kell a lehető legszorosabb partnerségre törekednie.
A pragmatikus neoottomanizmus helyét Ankara külpolitikájában az „arab tavasz” után átvette az agresszív neoottomanizmus, amelynek legsúlyosabb következménye a szíriai polgárháborúba történő egyre nagyobb mértékű török beavatkozás volt. Törökország területe az Iszlám Állam számára átjáróházzá vált, miközben a török határtól délre – épp a halálszekta elleni küzdelem során – összefüggő és gyakorlatilag önálló kurd terület kezdett kialakulni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!