hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Antiszemita hullám a brit baloldalon
A jéghegy csúcsa

2016. 05. 14.
A csütörtöki önkormányzati választások előtt tetőzött a brit Munkáspárt legnagyobb botránya, amely a párt támogatottságát és elfogadottságát alapjaiban rengette meg az elmúlt időszakban. A múlt héten egyik legfiatalabb képviselőjüket, Naz Shah-t és a párt egyik veteránját, Ken Livingstone-t, London korábbi polgármesterét zárták ki antiszemitizmus miatt a pártból. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, a Daily Telegraph beszámolója szerint ugyanis a közelmúltban titokban mintegy 50 tagot függesztett fel a párt antiszemita nézeteik miatt.

Az antiszemita hullám olyannyira megtépázta a Labour hitelét és reputációját, hogy a pártban állítólag többen puccsra készülnek Jeremy Corbyn ellen. A Daily Telegraph beszámolója szerint a puccsra a június 23-ai népszavazás után kerül majd sor, és Corbynt John McDonnellra, az árnyékkormány pénzügyminiszterére cserélhetik. McDonnell nem győzte tagadni a találgatást, és azt nyilatkozta: „Mindez csak a jobboldal trükkje és hazugsága, hogy megosztást hozzanak Jeremy és közém. Jó, ha tudják, hogy ez csak még jobban egyesít és erősebbé tesz minket.”
Mint arról korábban beszámoltunk (Irányváltás, Hetek, 2016. április 15.), Corbyn tavalyi megválasztását követően érzékelhetően megnövekedtek az antiszemita és Izrael-ellenes kirohanások a Labour-tagok részéről minden politikai szinten, legyen szó egyszerű városi tanácsnokokról vagy parlamenti képviselőkről. Ebből a szempontból a legnagyobb név természetesen Ken Livingstone, aki Boris Johnson előtt volt London polgármestere. Érdekes módon Livingstone elkerülhette volna az ügyet és egyben a kizárást is, ha nem exponálja magát az egy nappal korábban kizárt Naz Shah ügyében. Bradford képviselője még az előtt tett fel Facebook-oldalára antiszemita kommenteket, hogy tavaly képviselővé választották. A muszlim származású képviselő a Facebookon 2014-ben azon elmélkedett, hogy az lenne a legjobb, ha a zsidókat Izraelből az Egyesült Államokba deportálnák.
Azt követően, hogy a Facebook-bejegyzést felfedezték, Naz Shah a parlament nyilvánossága előtt kért bocsánatot a zsidó közösségtől, amit a házelnök elfogadott. Mindettől függetlenül a pártvezetés a vizsgálat idejére felfüggesztette Shah tagságát. Alig egy nappal később, múlt csütörtök reggel robbant az igazi bomba: Ken Living­-stone védelmébe vette Naz Shah-t, és ezzel a lépésével sikerült tovább rontani a saját és pártja már így is megtépázott reputációján. Livingstone ugyanis a BBC Radio Londonnak nyilatkozva fejtette ki, hogy „nem szabad elfelejtenünk, hogy amikor Hitler 1932-ben megnyerte a választást [hatalomra csak 1933-ban került – a szerk.], azon az állásponton volt, hogy a zsidókat Izraelbe kell telepíteni. A cionizmust támogatta, persze még az előtt, hogy megőrült volna, és meggyilkolt volna hatmillió zsidót”.
Livingstone reggeli rádióinterjúja sokaknál kiverte a biztosítékot. Alig néhány órával később saját párttársa, John Mann parlamenti képviselő a tévékamerák előtt vonta őt kérdőre: „Egy náci apologéta vagy, aki átírja a történelmet, menj vissza és nézd meg, hogy mit tett Hitler!” – kiabálta Mann a teljes nyilvánosság előtt, miközben Livingstone éppen egy másik interjút adott, ezúttal az LBC rádiónak. Ken Livingstone-t a párt még aznap délután felfüggesztette. Jeremy Corbyn pártelnök kijelentette, hogy az a nyelvezet, amelyet Livingstone használt, rendkívül aggasztó, Hitler felemlegetése pedig szintén tévedés volt.
Nem ez az első alkalom azonban, hogy Livingstone Hitlert emlegette: alig két nappal később Andrew Marr a BBC reggeli műsorában Diane Abbottal, az árnyékkormány egyik tagjával folytatott beszélgetése során elővett egy, a nyolcvanas években kiadott újságot, amelyet Ken Livingstone szerkesztett. Az újság címlapján egy Himmler-karikatúra látható, felette a felirat: A végső megoldás. Marr szerint a Labourben hosszú évek óta van egy olyan áramlat, amelyik egyenlőségjelet tesz a nácik és a zsidók között, ami véleménye szerint egyértelműen antiszemita magatartás.  
Livingstone felfüggesztésével azonban nem került pont a történet végére, e hét elején ugyanis három önkormányzati képviselőt függesztettek fel a Facebookon található kommentjeik miatt. Ilyas Aziz notthingami önkormányzati képviselő párttagságát elsősorban a következő kommentért függesztették fel: „Bölcsebb lenne Izraelt áttelepíteni az Egyesült Államokba, úgyis elég nagy.” Ez az ötlet mellesleg visszatérő motívum a baloldali antiszemitáknál, akiknél az antiszemitizmus intenzív Izrael elleni gyűlöletben nyilvánul meg. (Részben talán azért, mert míg a zsidókat nyíltan gyűlölni Nyugat-Európában nem comme il faut, addig a zsidó államot viszont a baloldalon szinte kötelező.) Salim Mullának, Blackburn korábbi polgármesterének tagságát hétfőn amiatt függesztették fel, mert egy olyan térképet posztolt, amelyen Izrael az Egyesült Államokban szerepel. A Daily Telegraph beszámolója szerint azonban ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, az elmúlt két hétben legalább húsz felfüggesztés történt, az elmúlt hónapokban viszont összesen mintegy ötven.
Az antiszemita hullám, a kiderült ügyek és a kizárások nem tettek jót a párt népszerűségének a lapzártánk után, csütörtökön tartott önkormányzati választások előtt. Az elmúlt napok eseményeit követően például Emma Thompson kétszeres Oscar-díjas színésznő és ismert baloldali szimpatizáns napokkal a választás előtt jelentette be, hogy a polgármester-választáson nem fog a Munkáspárt jelöltjére szavazni, mert a párt irányvonala nem tükrözi a nézeteit. Lapunk megjelenésekor már tudni fogjuk, hogy sor került-e arra a masszív veszteségre, amelyet hetek óta jeleznek a közvélemény-kutató intézetek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!