hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már egymás ellen kampányol Clinton és Trump
Célegyenesben

2016. 05. 09.
Az egy héttel korábban New Yorkban megszerzett lendülettel tovább növelték előnyüket az eddigi éllovasok a „Szuperkedd 3” fordulóban, amelyen öt keleti parti állam - Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania és Rhode Island - tartott előválasztást. Donald Trump mindegyik versenyt nagy fölénnyel, több mint 20 százalékos előnnyel megnyerte, míg Hillary Clinton négy helyen győzött Bernie Sanders-szel szemben. Mindkét győztes előnye behozhatatlan, ennek ellenére riválisaik jelezték, hogy továbbra is versenyben maradnak.

Bár Rhode Islanden Bernie Sanders meglepetésre győzni tudott Clintonnal szemben, a volt külügyminiszter így is karnyújtásnyira került a demokrata párt hivatalos jelöltségéhez szükséges 2383 delegátus összegyűjtésétől. 2141 támogatója van riválisa 1321 delegátusával szemben, ami azt jelenti, hogy Sandersnek az esetleges fordításhoz kétharmados fölénnyel kellene nyernie mind a 10 hátralévő államban. Ez a közvélemény-kutatások alapján lehetetlennek látszik, és az átmeneti megingások után most már a győzelmi lendület is Hillary Clinton kampányát segíti. Sanders versenyben maradása már csak arra lehet jó számára, hogy üzenetét a médiafigyelem miatt a hátralévő államokban is átadhatja. A TheWashington Post szerint azonban Sanders stábja már a méltóságteljes kiszállás forgatókönyvén gondolkodik.
A republikánusoknál matematikailag is kizárt, hogy Ted Cruz vagy John Kasich utolérje Donald Trumpot, aki szintén közel került ahhoz, hogy még az előválasztási szakaszban megszerezze a hivatalos jelöltséget. A „Szuperkedd 3” öt győzelmével újabb 105 delegátust szerzett, így a republikánus oldalon szükséges 1237 delegátusból 950 már mellette áll. A többnyire a „győztes mindent visz” elven alapuló republikánus választási szabályok miatt az ötből négy államban második helyen végzett John Kasich mindössze 5, az abszolút vesztes Ted Cruz pedig csak egyetlen delegátust szerzett.
Trump először a múlt héten New Yorkban végzett 60 százalék felett. Ezt a kiemelkedő eredményt most újabb két államban (Delaware, Rhode Island) megismételte, és a másik háromban is 50 százalék felett végzett. Az abszolút győzelmeket ráadásul háromszereplős versenyben érte el. Egy másik sikert is magáénak mondhat Trump: bár még 10 államban hátra van az előválasztás, a sokkal nagyobb választói érdeklődés miatt máris több szavazatot gyűjtött, mint négy éve Mitt Romney az egész választási folyamat során. Ezek után nem meglepő, hogy Trump a maga részéről lezártnak tekinti a versenyt.        
„Egyértelműen a republikánus párt elnökjelöltjének tekintem magam. Cruz szenátornak és Kasich kormányzónak már valóban ki kellene szállnia a versenyből, hiszen nincs semmi olyan út, amin eljuthatnának a győzelemhez. Most az a feladatunk, hogy gyógyulást hozzunk a republikánus párt számára, és egyedül én vagyok az, aki egyesíteni tudok” – mondta győzelmi beszédében Trump.
Trump „Ferde Hillarynak” („crooked Hillary”) nevezte a volt külügyminisztert, aki szerinte „borzalmas elnök lenne, mert (…) semmit nem ért a munkahelyteremtéshez, kivéve, ha a saját munkahelyéről van szó”. Trump bírálta Clintont, hogy amikor ébren kellett volna lennie hajnali 3 órakor, a benghazi konzulátus elleni támadás idején, „akkor aludt”. (Az amerikai politikai közbeszédben a „hajnali 3 órás telefonhívás” az elnöki alkalmasság metaforája, mondván, a hadsereg főparancsnokának bármikor készen kell állnia egy váratlan válsághelyzet kezelésére.) Az ingatlanmilliárdos szerint Clintonnak „sem kedve, sem ereje nincs arra, hogy megbirkózzon Kínával vagy más dolgokkal. Csak a női kártyát próbálja kijátszani a választáson. Ha férfi lenne, nem hiszem, hogy akár 5 százalékot is kapna”.
Ez utóbbi mondatát a sajtóban többen szexistának és nőellenesnek minősítették. A Twittert és más közösségi oldalakat bejárták azok a videofelvételek, amelyeken úgy tűnik, mintha a Trump mögött álló Chris Christie és felesége kikerekedett szemekkel, megdöbbenten hallgatná az általuk támogatott jelölt szavait. A Christie-re irányuló figyelem annak is köszönhető, hogy Trump egy nyilatkozatában utalt arra, hogy a volt New Jersey-i kormányzót alkalmasnak tartaná alelnökjelöltnek.
Hillary Clinton éles hangú üzenetben válaszolt republikánus vetélytársának: „Trump úr azzal vádolt, hogy csak a női kártyára játszom. Ha a nők egészségbiztosítása és a fizetett szülési szabadság támogatása, valamint az egyenlő bérek követelése a női kártya, akkor igen, ide azzal a lappal!” – idézte a volt külügyminiszter a pókerszlengben népszerű kifejezést („deal me in”).
Clinton győzelmi beszédében John Lennon legendás himnuszát, az Imagine-t is megidézte: „Képzeljenek el egy olyan holnapot, ahol a kemény munkát megbecsülik, a családokat támogatják, a közösségek erősek, ahol falak építése helyett a korlátokat lebontjuk, és a szeretet győzedelmeskedik a gyűlölet felett” – mondta, utóbbi szavaival ismét odaszúrva ellenfelének („love trumps hate”). Twitter-üzenetében pedig a „polgárjogok, szavazási jogok, munkavállalói jogok, női jogok, valamint az LGBT-közösség és a fogyatékkal élők jogainak védelmére” szólított fel. Sürgette, hogy a „mélyen gondolkodó republikánusok” értsék meg az idők szavát, és a „pártkorlátokon felülemelkedve” támogassák őt.
Utóbbi megjegyzésből politikai elemzők arra következtetnek, miszerint Clinton arra számít, hogy Donald Trump­pal szemben kell megmérkőznie novemberben. A felmérésekből kiderül, hogy nemcsak a republikánus elitben, hanem a szavazói bázisban is sokan lehetnek olyanok, akik Trump jelöltsége esetén nem csupán otthon maradnának, hanem készek lennének át is szavazni a demokrata jelöltre.
Ugyanezt a stratégiát azonban láthatóan Trump is igyekszik követni. Hetek óta feltűnően pozitívan beszél Bernie Sandersről, nyilván arra számítva, hogy a Clintonnal elégedetlen, fiatalabb, fehér, városi demokraták között találhat támogatókat. Ezt egyébként Trump fontos érvként használja a republikánus elit megnyerése érdekében, mondván, egyedül ő képes a párthatáron kívülről is szavazókat gyűjteni.
Ahhoz azonban, hogy teljes figyelemmel a novemberi választásra tudjon koncentrálni, Trumpnak előbb el kell hárítania a saját pártján belüli próbálkozásokat, amelyekkel a választói támogatástól függetlenül el szeretnék venni tőle a jelöltséget. A Republikánus Országos Bizottság elnöke, Reince Priebus egyértelműen kijelentette, hogy ha Trumpnak akár egyetlen delegátusa is hiányzik az 1237 támogatóból, akkor nyílt jelölőgyűlést tartanak. Ezen pedig csak az első fordulóban kötött a delegátusok mandátuma, így ha az ingatlanmilliárdos ezen nem szerzi meg a jelöltséget, megnyílhat az út Cruz, Kasich vagy akár egy harmadik, az előválasztásokon egyáltalán nem indult politikus jelölése előtt.
Éppen ezért marad vereségei ellenére versenyben Cruz és Kasich is. Miután utolérni nem tudják Trumpot, egyetlen lehetőségük, ha megpróbálják megakadályozni azt, hogy elérje a jelöltséghez szükséges delegátusszámot. Ennek érdekében – a köztük lévő mély politikai és személyes ellentéteket félretéve – összefogtak egymással, hogy a hátralévő államokban nem kampányolnak egymással szemben. Ugyanakkor ennek a stratégiának az a kockázata, hogy a két jelölt támogatói nem szavaznak át egymásra, hanem a formálisan legális, ám a választói akaratot figyelmen kívül hagyó paktum miatt elfordulnak tőlük.
A republikánus elit is megosztott a kérdésben, szabad-e utat engedni egy Trump elleni választmányi puccsnak. Több republikánus nagyágyú bejelentette, hogy nem vesz részt a jelölőgyűlésen, míg mások azt hangsúlyozzák, hogy ha nem is szimpatikus számukra a legnagyobb támogatottságú jelölt, a párt jövőjét kockáztatnák, ha nem demokratikus módon próbálnák megakadályozni Trump indulását. A kérdés a jövő héten a gyakorlatban is eldőlhet: ha a papírformának megfelelően Indianában is Trump viszi el az összes delegátust, akkor nagy valószínűséggel eléri a szükséges támogatást, legkésőbb az utolsó, júniusi kaliforniai előválasztáson.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!