hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „borzasztó boldog” 90
A kilencven éves királynőt ün nep lik a britek

2016. 04. 28.
Uralkodási idejével és életkorával egyaránt tiszteletet parancsoló, máig aktív közszereplő őfelsége, Erzsébet királynő, aki ráadásul jó egészségnek és kimagasló népszerűségnek örvend. A brit királyi família a legtermészetesebb családi eseményeikkel – legyen az gyarapodó létszám vagy évforduló – rendszeresen hírértéket és emelkedett hangulatot szolgáltat, amire a szigetországon túl is vevők: úgy tűnik, a briteknek mindig van mit ünnepelniük.

„E gyermek Anglia üdvére késő kort ér” – Károly trónörökös a BBC-n leadott köszöntő beszéde során a közvetlen „Drága Mama” megszólítástól shakespeare-i magasságokba emelkedett ezzel a VIII. Henrik című királydrámából vett szakasszal, amely eredendően ott I. Erzsébetre vonatkozó jövendölés. A 90 éves ünnepelt elsőszülött fiát vélhetően a Shakespeare-emlékév is inspirálta.

Az Egyesült Királyságban a közhangulat ünnepi, a britek hősiesen és időjárásállóan kitartanak a számtalan megemlékezésen. Erzsébet királynőjük mindinkább a legek uralkodóasszonya, nevéhez egyre több rekordszámba menő feljegyzés kerül, hiszen 2015. szeptember 9-e óta a leghosszabb ideje trónon ülő uralkodó. Az aktuális ünnepi évforduló annak jegyében zajlik, hogy Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született. Ez alkalomból azonban nem szorítkoznak pusztán egynapos ünneplésre, tudniillik májusban és júniusban is folytatódik a királynőt ünneplő programsorozat.

A királynő tiszteletére a királyi rezidencia, az ősi windsori kastély környékén kialakítottak egy sétautat, amelynek a Queen’s Walkway nevet adták. A körsétán visszafogott napsütésben őfelsége tavaszias kosztümben és a tőle megszokott méltóságteljes derűvel vett részt férje, Fülöp edinburgh-i herceg oldalán. Erzsébet királynő üdvözlésére ezrek sorakoztak fel (sokan már hajnalban elfoglalták a helyüket), brit zászlócskák és integető karok lengedeztek, az uralkodót jókívánságokkal, lufival, virággal és ajándékokkal fogadta az egybegyülekezett tömeg. A jeles napon felavatott sétaút pontosan 6373 méter hosszú – ez jelképezi a rekordot, amelyet II. Erzsébet királynő tavaly döntött meg: azt a bizonyos 63 évet, hét hónapot és három napot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!