hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Genfi szimpátiatüntetés Izrael mellett
Határozott üzenet

2015. 07. 02.
Több százan gyűltek össze a Nemzetek Palotája előtt Genfben azért, hogy tiltakozzanak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) legutóbbi jelentése ellen, amely a Hamasz mellett Izraelt is háborús bűntettek elkövetésével vádolta meg. A Hetek a helyszínről tudósított.

„Nem vagytok normálisak” – feleli nevetve egy izraeli férfi, miután megmondom neki, hogy húsz órát utaztunk Magyarországról azért, hogy kifejezzük a zsidó állam iránti szolidaritásunkat. Nem ő az egyetlen, aki rácsodálkozik a több mint ötven fős magyar küldöttségre: alighogy megérkezünk az ENSZ-központ előtti térre, egy svájci nő lép oda hozzám, büszkén a magasba emelve transzparensét, amely azt hirdeti: „Jó neked, ha Izrael mellett állsz”. Ő is „nagy dolognak” tartja, hogy ekkora csoporttal veszünk részt a demonstráción, és hozzáteszi, hogy Genfben sokan nem értenek egyet a UNHRC jelentésével és Izrael-ellenes tevékenységével.

Ahogy egyre több országból érkeznek a helyszínre, annál barátságosabbá válik a hangulat, és előkerülnek a transzparensek is: „Igen a békére, nem a terrorra,” „Hamasz=ISIS”, „Izrael igazságot követel”, „Gázát a terror uralja”. Szemlélődésemből egy „provokátor” zökkent ki, aki elkezd kérdezgetni az egyik Gázával kapcsolatos transzparensünkről. A kérdései alapján rögtön azt gondolom, hogy kötözködik, de két perc után hamar kiderül, hogy az Európai Koalíció Izraelért svájci tagja, és azt hitte, hogy palesztinpárti ellentüntetők vagyunk. Az eseményen – melyen több mint 80 szervezet, köztük a Hit Gyülekezete is képviseltette magát – Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus főtitkára azt mondta: Izrael számára sértés az, hogy egyáltalán egy lapon említik a Hamasszal. „Az ENSZ-nek meg kell változnia. Felül kell kerekednie az Izraellel kapcsolatos rögeszméjén” – tette hozzá Singer.

Közben elhatározom, hogy elsétálok megnézni, milyen országokból utaztak a tüntetésre, de nem jutok messze: két lépés után megállít a francia zsidó közösség egy tagja, aki meglepő módon nem angolul, hanem tört magyarsággal szólít meg, és elkéri a kezemben lévő egyik magyar zászlót. Mint később kiderül, két  évet tanult hazánkban, és annyira örült, amikor meglátta a zászlót, hogy gyorsan felelevenítette nyelvtudását. A téren egyébként mindenféle korosztályból jelen vannak, idősek és fiatalok is, olyannyira fontosnak tartják Izrael támogatását, hogy egyes csoportok nagyon hosszú utat tettek meg azért, hogy jelen lehessenek a demonstráción. Többek között Olaszországból, Németországból, Finnországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Skóciából és Írországból is jött delegáció.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!