hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Békekötés vagy árulás?
Az iráni megállapodás és Washington közel-keleti politikájának teljes kudarca

2015. 07. 16.
Az egymást követő amerikai kormányok elképesztő felelőtlensége kellett ahhoz, hogy a nyolcvanas években páriának számító iráni rezsim mára a stabilitás szigetének tűnjön a Közel-Keleten. Washington hosszú évek kitartó munkájával hozta magát olyan helyzetbe, hogy rászoruljon az őt továbbra is deklaráltan ellenségének tekintő Teherán jóindulatára a térségben.

Kedden délelőtt létrejött a megállapodás Teherán és a hat nagyhatalom (azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között Irán nukleáris programjáról. A reakciók alapján a deal egyértelműen Teherán győzelmét jelenti, és kiszámíthatatlan hatással lesz az Egyesült Államok és Izrael közötti évtizedes szövetség jövőjére nézve.

Meghökkentő alkalmi szövetség

Az iráni atomprogram története még az 1979-es iszlám forradalom előtti időszakra nyúlik vissza. Az erőteljes amerikai támogatással az utolsó iráni sah által indított nukleáris programot a forradalom győzelme után leállíttatta az atomfegyvereket az iszlámmal összeegyeztethetetlennek bélyegző Khomeini ajatollah. Ám mivel az Iránt 1980-ban megtámadó Irak sosem titkolta, hogy tömegpusztító fegyverek előállítására törekszik, Teherán megváltoztatta álláspontját a kérdésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!