hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oroszország nem lesz örökké azonos Putyinnal
– mondja Archibald Hamilton brit felsőházi képviselő

2015. 05. 28.
Napjaink egyre éleződő Oroszország-Nyugat ellentétéről, a NATO stratégiájáról és Nagy-Britannia védelmi kilátásairól kérdeztük a brit felsőház konzervatív párti képviselőjét, Sir Archibald Hamiltont a közelmúltban megrendezett NATO Parlamenti Közgyűlés alkalmából. Sir Hamilton Margaret Thatcher és John Major brit miniszterelnökök hivatali ideje alatt, a hidegháború végén és a bipoláris világrendszer felbomlása idején szolgált a Védelmi Minisztérium Fegyveres Erőkért Felelős Államtitkáraként, illetve Margaret Thatcher parlamenti személyi titkára is volt.

Ön, aki védelempolitikai hivatalban élte meg a hidegháború végét, és most szemléli a sokak által kiújuló hidegháborús éraként és orosz agresszióként magyarázott helyzetet, hogyan értékeli, Oroszország reális veszélyt jelent napjainkban?

– Igen, Oroszország sosem adta fel, hogy a Nyugat erejét kóstolgassa és kitapogassa szövetségünk gyenge pontjait. Ukrajna számára jelenleg az oroszok különösen nagy fenyegetést jelentenek. Egyrészt önigazoló történelemfelfogásuk, mely szerint Ukrajna nem önálló állam, hanem Oroszország integráns része; másrészt az ukrán állam gyengesége is nehezítik, hogy Ukrajna a külső veszélyekkel szemben ellenálló nemzetté válhasson. Putyinnak nem áll érdekében, hogy egy demokratikus értékek mentén kormányzott, prosperáló állam legyen a szomszédságában, ami végső soron az ő korruptságukra is jobban ráirányítaná a figyelmet.

Milyen politikával érdemes válaszolni az orosz elnök lépéseire?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!