hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Republikánus győzelem Amerikában
Harag és elégedetlenség

2014. 11. 16.
Elsöprő győzelmet aratott az időközi választáson a Republikánus Párt a demokratákkal szemben, és ezzel többségbe kerültek a Szenátusban. A szavazók az Obama-kormány elleni haragjukat és elégedetlenségüket fejezték ki a voksoláson, aminek az eredménye azért is fontos, mert sokak szerint előrevetítheti a 2016-os amerikai elnökválasztás végkimenetelét.

2009 óta a legnagyobb változás várható az Egyesült Államok politikájában annak köszönhetően, hogy a republikánusok többségbe kerültek a Szenátusban. A százból 52 helyet sikerült megszerezniük, míg a Képviselőházban a konzervatívok legkevesebb 242 széket biztosítottak be maguknak, így a demokratáknak mindössze 174 maradt. A konzervatívok győzelmének oka a felmérések szerint az, hogy a szavazókat aggodalommal tölti el országuk gazdasági helyzete, és elégedetlenek az Obama-kormánnyal.
A FoxNews közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 59 százaléka elégedetlen, vagy haragszik a jelenlegi kormányra, és 48 százalékuk úgy gondolja, „nem jók” az Egyesült Államok gazdasági kilátásai.
Rob Portman, Ohio kormányzója szerint azonban az eredmény nemcsak a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt alakult így, hanem a választók „szeretnék felelősségre vonni a kormányt az inkompetenciája miatt olyan ügyekben is, mint például az ISIS vagy az ebola”. Elemzők szerint pedig egyenesen a választók bosszújáról beszélhetünk, akik egyrészt véleményezték Obama elnök teljesítményét azzal, hogy a republikánusokra szavaztak, másrészt viszont több államban is nagyon szoros volt a küzdelem a jelöltek között, amit sokan annak tudnak be, hogy a szavazók tulajdonképpen mindkét párttal elégedetlenek. Ezt erősítette meg Anita Dunn, Obama elnök korábbi tanácsadója is, aki szerint az eredmény „üzenet a hatalomban lévők számára, hogy a szavazók változást szeretnének”.
Az elnök népszerűtlenségét az is bizonyítja, hogy a demokrata jelöltek igyekeztek távol tartani a kampánytól, és mindössze öt államba hívták meg, oda is csak a voksolás előtt pár nappal. A demokratáknak azonban még így sem sikerült elkerülniük a vereséget, és megnyerniük a fiatalok, nők és kisebbségek szavazatait, akik Obamát először a Fehér Házba juttatták. Ráadásul további problémát jelent az elnök támogatóinak, hogy a konzervatív beállítottságú államokban tovább hanyatlik a párt hatalma, amit valahogyan ellensúlyozniuk kell, főleg, ha a 2016-os elnökválasztáson ismét győzelmet szeretnének aratni.
Mindeközben a republikánusok sikerként könyvelhetik el, hogy azokban az államokban, ahol az elmúlt években hiába próbáltak győzelmet aratni, most megtört a jég. Wisconsinban például, ahol kétszer is Obamára szavaztak, most Scott Walker republikánus kormányzó könnyedén bebiztosította újraválasztását, míg Coloradóban és Iowában nagy meglepetésre szintén a konzervatívok nyertek. A legszorosabb eredmény azonban minden bizonnyal Virginiában született, ahol Mark Warner demokrata szenátor egy hajszállal győzte le ellenfelét, Ed Gillespie-t. Nem mindenhol sikerült viszont lezárni a választásokat, hiszen Louisianában sem a demokrata kormányzónak, sem ellenfelének nem sikerült megszereznie a voksok 50 százalékát, így de-cember 6-án, a második fordulóban ismét összemérik majd erejüket.
Várhatóan jelentősen leszűkül majd Obama elnök mozgástere a következő két évben amiatt, hogy a Republikánus Párt 2006 óta először többséget szerzett a Szenátusban. Szakértők szerint az elnök várhatóan igyekezni fog együttműködni a Kongresszussal, és megtalálni a közös hangot azokban az ügyekben, amelyekben mindkét pártnak az az érdeke, hogy megoldás szülessen. A republikánusok szerint azonban az elnököt egyáltalán nem rázta meg a szavazás eredménye, sőt inkább kifogásokat keres ahelyett, hogy újraértékelné a kormánya teljesítményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!