hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A neheze csak ezután jön

2014. 09. 30.
„Ki lenne az, aki azok után, amit az országunk átélt, bezárná a kapukat Európa felé? Az integrációs paktum aláírása és ratifikációja csak Ukrajna első lépése az előtte álló nagy úton Európa felé.” Ezek voltak Olekszandr Turcsinov házelnök szavai az ukrán szempontból történelmi jelentőségű dokumentum szeptember 16-ai aláírása után. A házelnöknek igaza van: a neheze csak ezután jön az ország számára.

Az ukrán törvényhozás az EU parlamentjével egy időben fogadta el az integrációs paktumot, amelyet mindkét részről hangos ováció fogadott. Ukrajna részéről azonban nem lehet azt mondani, hogy elérte volna a célját, inkább egy folyamat vette kezdetét. Az állami intézményrendszer európai modell alapján történő átalakítása még csak ezután indul, és nem tudni, hogy képes lesz-e végrehajtani a szükséges változtatásokat a posztszovjet ország, ahol a korrupció és a feketegazdaság mértéke a nemzeti összterméknek körülbelül a negyedét teszi ki. Az Európai Unió előírásai mindezek figyelembevételével nemcsak szimbolikusak, hanem intézményi átalakításokat követelnek, és nem csak a kereskedelem terén: a korrupció, az oligarchátus és az állami működés anomáliáinak visszaszorítását is elvárják.
A dokumentum elfogadásával egy napon az ukrán törvényhozás még egy fontos döntésre jutott: az államot föderalisztikus formában alakítják át, speciális státuszt adva a szakadárok által ellenőrzött megyéknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a donyecki régióban sokkal erősebb önrendelkezési jogokat kapnának a harcok által érintett megyék – a gond csak az, hogy a magu­kat korábban „föderalizációpártinak” nevező szeparatisták már bejelentették, hogy a kiindulási alap a tárgyalásoknál a terület szuverenitása. A Donbassz oroszpárti lakossága lehetetlennek tartja az ellenséges ukrán állam kötelékében maradást, míg az ukránpártiak azt kérik a kijevi hatalomtól, hogy ne hagyják orosz terroristák kezében a terület vezetését.
Ukrajna történetének legnehezebb tele elé néz, hiszen rendezetlen számlája miatt Oroszországtól nem fog gázhoz jutni, a keleti régiók pedig a törékeny és gyakran megsértett fegyverszünet idejére nyugodtak csak meg. Mindezt tetézi, hogy az egyre nehezebb gazdasági környezetben élő ukránokban a szociális problémák mellett gyűlik a feszültség a feltáratlan korrupciós ügyek miatt is: egyre gyakrabban látni szemetes konténerben landoló parlamenti és önkormányzati képviselőket – akikről ugyanis kiderül, hogy bevallatlan vagyonuk van, a Majdan téri tüntetések szervezői kukába hajítják.
Ilyen körülmények között zajlik az október 26-ára kiírt választások kampánya. A közvélemény-kutatá­sok szerint az elnök által vezetett Petro Porosenko Blokk a szavazatok mintegy 45 százalékát fogja megszerezni. Olga Balakireva, a Szocialnij Monitoring intézet elemzője a BBC orosz nyelvű kiadásában egyfelől azzal indokolta Porosenko pártjának népszerűségét, hogy nem látnak rajta kívül alternatívát, másrészt az elnök minden politikai erőt integrálni tudott. Az elnökről a választókban olyan kép alakult ki, mint aki képes lesz a konszolidációra és a Majdanon követelt reformok végrehajtására is. Ezen túlmenően pedig a nagy közös ellenséggel – azaz Oroszországgal – szemben minden EU-párti politikai erő képes összefogni. Ilyen módon a Ráda összetétele egyfelől megváltozik, másrészt viszont a politikai pártok továbbra sem demokratikus választások alapján formálódnak, hanem személyes elkötelezettségek, üzleti érdekek vagy rokoni kapcsolatok alapján.
Több régióban nagybirtokos gazdák vezetik a listát, így az új parlament összetétele tarka lesz, de kérdéses, hogy a felkészületlen politikai vezetők és az igazgatás területén képzetlen apparátus hogyan birkózik meg a választók legfőbb igényével, az intézményrendszerek demokratikus átalakításával. Az ukrán politológusok véleménye szerint, ha Porosenko képes lesz saját és társadalmi rétegének érdekei fölé emelkedni és végrehajtani a szükséges reformokat, akkor De Gaulle-hoz hasonló államférfiúi érdemeket szerezhet, egyébként pedig bukott oligarcha marad, aki elszalasztott egy történelmi esélyt az ország átalakítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!