hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tények és összeesküvés-elméletek a lelőtt maláj gép körül
Egymásra  mutogatva

2014. 07. 24.
Újabb csapás érte a malajziai légitársaságot, amelynek egyik repülőgépe márciusban tűnt el rejtélyes módon: Ukrajna felett, az orosz határ közelében lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját. A katasztrófát senki sem élte túl. Az ukránok és az oroszbarát szeparatisták egymásra mutogatnak a tragédiát illetően, miközben a Nyugat Vlagyimir  Putyin felelősségét hangoztatja.

A malajziai légitársaság még fel sem ocsúdott a március elején eltűnt pekingi járatának eseté­ből, máris újabb katasztrófával szembesülhet. Múlt csütörtökön Kelet-Ukrajna felett, ötven kilométerre az orosz határtól lelőtték Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A járaton 298-an utaztak, köztük 80 gyerek. Az utasok többsége holland állampolgár volt. A katasztrófában mindenki életét vesztette. A repülőgép ugyanaz a típus volt, mint ami pár hónapja elvileg Pekingbe indult, de nyomtalanul eltűnt. Hogy mi történt az utasszállítóval, azóta sem lehet tudni. Repülési szakértők úgy vélik, a mostani tragédiával valószínűleg végleg befellegzett a malajziai légitársaságnak.

A múlt heti szerencsétlenség áldozatainak hazaszállítása és a körülmények kivizsgálása, ha nehézkesen is, de megkezdődött. A Nyugat szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a repülőgépet a szakadárok lőtték le, méghozzá Oroszországtól kapott rakétával. John Kerry amerikai külügyminiszter hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt állította, hogy Moszkva nemcsak rakétákat szállított a szeparatistáknak, hanem a határ túloldalán ki is képezte őket, hogyan kell használni ezeket a rendszereket. Állítólag a katasztrófa előtti napokban 150 katonai járműből álló titkos konvoj érkezett az oroszoktól Ukrajnába. A szállítmányban tankok, rakétakilövők voltak, köztük három BUK – a NATO-kódnevén SA-11 típusú légvédelmi rakétarendszer. A repülőgépet feltételezések szerint ilyen rakétával lőtték le. Állítólag felvételek kerültek elő arról is, ahogy visszacsempészik Oroszországba azt a rakétakilövőt, amely a tragédiát okozta. Az ukrán hatóságok pedig további bizonyítékokkal is előrukkoltak: oroszbarát milicisták között zajlott beszélgetések hangfelvételeit hozták nyilvánosságra. Ezeken állítólag beismerik, hogy ők lőtték le tévedésből a repülőgépet, és hogy a bizonyítékokat megpróbálják eltüntetni a helyszínről. 

Az oroszok tagadják a vádakat, és az ukránokra mutogatnak. Az orosz védelmi tárca a hét elején azt közölte, hogy nem észleltek rakétaindítást a katasztrófa idején, sőt azt is állították, hogy a maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép repült. Az erről szóló anyagokat fel is ajánlották a nemzetközi szakértőknek. Az orosz légtérellenőrzés is adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a maláj gép – miután átrepült Donyeck felett – 14 kilométerre eltért a kijelölt útiránytól, majd megpróbált korrigálni. Az orosz külügy pedig azt állította, műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai szakadárok állásainak körzetében a tragédia előtt és aznap is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!