hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több száz neonáci bűntény maradt ki a statisztikákból
Téves nyomon

2013. 12. 27.
Az eddig számon tartott hatvan áldozat között van az a tíz fő is – főként török bevándorlók –, akiket az NSU (Nemzetiszocialista Illegalitás) tagjai lőttek agyon 2000 és 2007 között (Botrány a német titkosszolgálatnál. Hetek, 2012. július 5.). A  Neue Osnabrücker Zeitung információi szerint azonban a szélsőjobboldali indíttatású gyilkosságok száma ennél jóval magasabb lehet. A lap a Német Belügyminisztériumot idézve azt állítja, hogy a rendőrség 3300, 1990 és 2011 között elkövetett, eddig megoldatlan gyilkossági ügy átvizsgálása során arra az eredményre jutott, hogy szélsőjobboldali szál található 746 ügyben, amelyek összesen 849 áldozatot érintenek.

Eddig ebben az irányban nem kutakodtak, azonban az NSU két tagjának elhíresült 2011-es öngyilkossága újragondolásra késztette a rendőrséget. A zwickaui terrorista csoport elleni nyomozás során a két férfi lakásában több DVD-t találtak, amelyekben gyilkosságokért vállalják a felelősséget, illetve több fegyvert is megtaláltak náluk.

A rasszizmusellenes csoportok és különböző elemzők már régóta korrigálni igyekeztek a hivatalos statisztikát, szerintük inkább 200 körüli ügyről lehet beszélni, de mint kiderült, még ők is jóval alábecsülték a valóságot. Az NSU-ügye rávilágított a német biztonsági szolgálatoknál tapasztalható hiányosságokra, többek között arra is, hogy a rendőrség és a belföldi hírszerző ügynökségek közötti együttműködés meglehetősen akadozó. Egy augusztusi parlamenti jelentés több tucat reformjavaslattal állt elő, többek között arról, hogy a rendőrségen és a biztonsági erők soraiban nagyobb etnikai keveredésre lenne szükség. A folyamat azonban végül megakadt egyetlen megállapításnál: Németországban a biztonsági szolgálatok köreiben intézményesült a rasszizmus. Ez túl sok újat nem hozott, hiszen erre a rasszizmus ellen harcoló szervezetek is folyamatosan hivatkoznak.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a fent említett 746 esetből mennyi volt a befejezett bűncselekmény, és mennyi a kísérlet. A többi kategória – például bombatámadások, bankrablások – esetében csak jövőre fogják átvizsgálni a meg nem oldott ügyeket, így még ez a szám is drasztikusan emelkedhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!