hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael barátja vagyok
Történelmi fordulat a francia–izraeli kapcsolatokban?

2013. 11. 21.
A diplomácia véletlenszerűségének köszönheti Izrael, hogy François Hollande francia köztársasági elnök régóta tervezett első államfői látogatására aligha kerülhetett volna sor jobb időpontban: a két ország kapcsolata történelmi csúcsponton van, mióta két hete főleg Párizs ellenállásának köszönhetően hiúsult meg az Irán elleni szankciók enyhítését célzó nemzetközi megállapodás.

A zsidó államba és a Palesztin Hatóság területére tett kétnapos látogatás valóban baráti légkörben zajlott le a hét elején. Hollande meglepetést okozott Netanjahunak, amikor rögtön fogadtatásakor ivritül jelentette ki: „Izrael barátja vagyok.” Elődjeitől eltérően nem használta ki az első közös sajtótájékoztatót annak felsorolására, hogy mi mindenben nem ért egyet az izraeliekkel, hanem diplomatikusan végig azt hangsúlyozta: nem azért jött, hogy leckét adjon bárkinek egy rendkívül nehéz és összetett helyzetben.

Ezzel a hozzáállással nagy tetszést aratott az izraeli vendéglátók között, akik az izraeli sajtó szerint Obama márciusi látogatásának megfelelő pompával fogadták a francia elnököt. Hollande részletesen kitért az iráni kérdésben elfoglalt francia álláspontra, miszerint komoly biztosíték nélkül Párizs nem fogja támogatni a szankciók enyhítését.

A kétnapos látogatás során Hollande találkozott Simon Peresz izraeli államfővel és Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is. Látogatása végén beszédet mondott a Kneszetben, ahol az „izraeli gyarmatosítás” említésén  kívül más vitapont nem került előtérbe.  Netanjahu miniszterelnöknek és Cipi Livni külügyminiszter asszonynak komoly diplomáciai botrányt sikerült az utolsó percben elhárítania, amikor közvetlenül a hétfő esti gálavacsora előtt kiderült, hogy az izraeli kormányból meghívott hat miniszter különböző elfoglaltságokra hivatkozva visszamondta a meghívást. A vendéglátók az utolsó pillanatig a ráérő miniszterek után vadásztak (lapzártánkkor még nem teljesen egyértelmű, hogy szervezési baki vagy szándékos bojkott van a háttérben, ahogyan egy francia zsidó hírportál állítja).

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!