hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nők a volán mögött - Lázadás szaúdi módra

2013. 11. 08.
Polgári engedetlenséggel tiltakoztak a szaúdi asszonyok az ellen, hogy a világon egyedül Szaúd-Arábiában nem vezethetnek autót a nők. Bár nincs olyan állami törvény, amely tiltaná, hogy a volán mögé üljenek, a vallási rendelkezések alapján az országban csak a férfiak vezethetnek autót.

Nem ez volt az első eset, hogy a szaúdi nők kiálltak jogaikért, hogy ők maguk is autót vezethessenek. A kilencvenes évek elején 47 nő tiltakozott autóvezetéssel a tilalom ellen. Akkor többüket letartóztatták és eltiltották az utazástól, sőt egyeseket el is bocsátottak a munkahelyükről. 2011-ben megismételték az akciót, ekkor egy nőt több mint egy hétig börtönben tartottak, mert közzétett egy videót az interneten arról, hogyan autózott.
Az aktivisták elmondása szerint a szaúdi belügyminisztérium munkatársa már napokkal a készülő megmozdulás előtt telefonon figyelmeztette őket engedetlenségük lehetséges következményeire. A tiltakozás napján fokozott rendőri jelenlét volt az utakon, és több nőt bevittek a rendőrőrsre, ahol aláírattak velük egy nyilatkozatot arról, hogy többet nem ülnek a volán mögé. Voltak viszont olyan városok is, ahol az autóvezető férfiak is támogatásukat fejezték ki, amikor észrevették a volán mögé merészkedő nőket.
A tiltakozó nők azzal érveltek, hogy a szaúdi törvények nem tiltják a női autóvezetést. Kormányzati tisztviselők szerint ugyanakkor a tiltást a konzervatív társadalmi elvárás teszi szükségessé. A szaúdi nők nemcsak az autóvezetés „élvezetétől” vannak megfosztva, hanem a külföldi utazástól és a bankszámlanyitástól is, sőt munkát is csak úgy vállalhatnak, ha egy férfirokonuk jóváhagyja azt.
Saleh Al-Luheidan sejk a közelmúltban „szakértő” módon magyarázta el, miért is nem szabad a nőknek autót vezetnie: a vallási vezető véleménye szerint a vezetés „negatív pszichológiai hatással” van a nőkre, emellett károsodhat a petefészkük, illetve a medencéjük. Emiatt pedig születendő gyermekeik „egészségügyi problémákkal” küzdhetnek majd. Száz ultrakonzervatív szaúdi egyházi személy is tiltakozott a nők akciója ellen, akik szerint a kampány egy női összeesküvés része, és ezért fenyegetést jelent az ország számára. A tiltakozások a kibertérre is kiterjedtek: a női aktivisták létrehoztak egy honlapot, ahol petíciót lehetett aláírni, mielőtt az akció egyik ellenzője meghekkelte azt. Abdullah király az elmúlt években óvatos reformokkal igyekezett javítani a nők helyzetén: több munkalehetőséget kaptak, és 2009-ben kinevezte az első női miniszterelnök-helyettest. Mindemellett még hosszú évek küzdelmébe telhet, hogy a szaúdi nők autóval intézzék a bevásárlást, a gyerekek iskolába vitelét vagy orvoshoz juttatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!