hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anglia szigorítana, az EU ellenáll
Gazdasági menekültek

2013. 11. 08.
„A heti 33 ezer font haszonnal járó csalás olyan egyszerű, hogy egy gyerek is meg tudja csinálni” – írja a brit Telegraph a Nagy-Britanniában élő cseh Ferkova nővérek esetével kapcsolatban. A közelmúltban nagy port vert fel a szigetországban a súlyos gazdasági bűncselekmény, amelynek során a külföldi munkavállalóként érkező család 1 millió fonttal rövidítette meg a brit államot.

Magdalena Ferkova és társai cseh polgárokat invitáltak magukhoz, azzal az ígérettel, hogy segítenek nekik Nagy-Britanniában munkát találni. A kiutazókat bejelentkeztették a helyi munkaügyi hivatalban, majd rövidesen hazaküldték őket Csehországba azzal, hogy sajnos nincs munka a részükre. A csavar abban volt, hogy Ferkováék a bejelentkezéskor azt hazudták, az álláskeresőknek gyermekeik vannak, majd számlát is létrehoztak a nevükre, amihez ők maguk fértek hozzá. Ezekről rendszeresen felvették a gyermekek után járó állami támogatást, és kihasználták a családi adókedvezményeket is. A haszonból többek között luxus BMW-t és aranyékszereket vásároltak – ezekkel a Facebookon pózoltak –, illetve nagy tétekben játszottak a közeli kaszinókban.
Az esetet épp a legjobbkor leplezték le ahhoz, hogy jól illusztrálja, miért is akarja Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter megszigorítani a külföldi EU-polgárok szociális juttatásaival kapcsolatos törvényeket. A tervek szerint a más EU-országokból érkező polgároknak életvitelszerű, 6-9 havi nagy-britanniai tartózkodást kellene igazolniuk ahhoz, hogy igénybe vehessék a szociális juttatásokat. Egy nemrég napvilágot látott, az Európai Bizottság megrendelésére készült jelentés szerint Nagy-Britanniában 2006 és 2012 között jelentősen, 42 százalékkal megnövekedett a „gazdaságilag nem aktív” európai bevándorlók száma. Jelenleg több mint 600 ezer inaktív külföldi EU-polgár él Nagy-Britanniában, akiknek csak az egészségügyi ellátása hatalmas összeggel terheli meg az egészségbiztosítást. A jelenséget „jóléti turizmusnak” nevezik a britek, akik Dániát, Németországot és lehetőség szerint más államokat is szeretnének megnyerni szövetségesnek a szigorításhoz. A brit EU-tagság ellenzői az uniós jelentés számai­ra hivatkozva követelik a segélyhez jutás feltételeinek megszigorítását, arra hivat­kozva, hogy az ország nem képes ennyi bevándorlót bevonni az állami segélyrendszerbe, még akkor sem, ha az unióból érkezőkről van szó.
A 291 oldalas uniós jelentésből kiderül, hogy a 2011-et megelőző három évben 73 százalékkal megnőtt a munka nélkül Nagy-Britanniába érkezők száma. Ugyanakkor a brit kormánynak gyakorlatilag nincsenek adatai arról, vajon a jóléti kiadások, köztük a munkanélküli segély mekkora részét kapják az uniós bevándorlók, mivel az igénylők nemzetiségét nem tartja számon a rendszer.
Az uniós jelentés az első olyan konkrét vizsgálat, amely kimutatja, hogy az eurózóna válságával párhuzamosan tömegesen indultak meg a kelet-európai EU-tagországokból – elsősorban lengyelek, litvánok, csehek és szlovákok – Nagy-Britannia felé. Douglas Carswell euroszkeptikus konzervatív képviselő egyenesen „gazdasági menekültek cunamijáról” beszél. Ugyanakkor David Cameron miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott: az angol fiatalok nem versenyképesek a dolgozni szerető kelet-euró­paiakkal, akik a kevésbé népszerű kétkezi munkák elvégzésére is hajlandóak. A miniszterelnök szerint nem lehet őket hibáztatni azért, ha látva a lehetőséget, munkát akarnak vállalni.
Az unió részéről nem marad válasz nélkül a brit lépés: Andor László EU-biztos jogi úton készül megtámadni a törvénymódosítást. A tisztviselő – akit a Tele­graph az EU egyik legnagyobb hatalmú és legbaloldalibb bürokratájának nevez – ugyanabból a jelentésből kiindulva azt állítja, hogy a „jóléti turizmus” létezésére nincsenek meggyőző bizonyítékok. A brit újságírók marxizmussal vádolják Andort, aki viszont szóvivőjén keresztül arra hivatkozott, hogy közép- és kelet-európai munkások nélkül London még a 2012-es olimpiához szükséges infrastruktúrát sem tudta volna megteremteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!