hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diana-dosszié: újabb összeesküvés-elmélet
N katona titkai

2013. 08. 22.
Mégsem baleset, hanem a brit hadsereg elit alakulata okozta Diana hercegnő és szeretője halálát 16 évvel ezelőtt Párizsban – áll abban a levélben, amelynek tartalma alig egy hónappal a hercegnő életéről szóló film premierje előtt került nyilvánosságra. Az állítás valódiságát jelenleg a Scotland Yard vizsgálja.

A kijelentés egy, korábban a brit haderő ter­rorelhárításért felelős részlegéhez (Special Air Service, SAS) tartozó egykori mesterlövésztől származik. A férfi, akit az angol média csak „N” katonának hív, mindezt feleségének mondta el egykor, aki a hallottakat továbbadta szüleinek. Ők hétoldalas kézzel írott levélben tudatták az információt az SAS parancsnokával.

Dianát, a nemrég született angol trónörökös, György herceg nagyanyját 1997. augusztus 31-én, 36 éves korában barátjával, Dodi Al Fayeddel érte halálos baleset Párizsban, amikor az őket üldöző paparazzók elől menekülve 120 km/h sebességgel egy oszlopnak ütköztek a Pont de l’Alma alagútban. A balesetben az őket szállító Mercedes ittas sofőrje, Henri Paul is életét vesztette.

Mohammed Al Fayed, Diana muszlim vallású szerető­jének apja, a londoni Harrods áruházlánc akkori tulajdonosa rögtön a királyi család által megrendelt gyilkosságra gyanakodott. A francia rend­őrség vizsgálata azonban a brit halottkém jelentésével egybehangzóan kizárta ennek lehetőségét. A Diana hercegnőért rajongó angolok viszont nehezen törődtek bele a véletlen autóbaleset tényébe. 2003-ban a Daily Mirror napvilágra hozta a hercegnő korábbi komornyikjával, Paul Burrellel halála előtt tíz hónappal folytatott levelezését, amelyből kiderül, hogy Diana már ekkor veszélyben érezte magát. Az összeesküvés-elméletek terjedése miatt a londoni rendőrség 2006-ban, majd 2008-ban ismét foglalkozott az üggyel, de minden alkalommal arra jutottak, hogy Dianát baleset érte. A közvéleményt azonban ez sem nyugtatta meg, amit mi sem bizonyít jobban, mint az új állítást azonnal felkapó hírügynökségek és közösségi oldalak aktivitása. A Scotland Yard szóvivője szerint őket elsődlegesen az állítás hitelessége érdekli, ami az információ forrását tekintve nem elhanyagolható. „N” katonától ugyanis erőszakossága és gyermekeinek életét veszélyeztető magatartása miatt vált el a felesége, a férfi pedig illegális fegyvertartás miatt éppen börtönbüntetését tölti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!