hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiszta úr is belebukott a korrupciós botrányba
Keresd a nőt!

2013. 07. 01.
A múlt héten a színfalak mögött kezdetét vette Az elnök emberei sorozat cseh változata: volt benne intrika, megfigyelési botrány, korrupció, minden, ami egy politikai botrány kelléke. Ennek folyományaként hétfőn, június 16-án, egy nappal korábban tett bejelenté­sének megfelelően, lemondott Petr Necˇas cseh miniszterelnök, miután kormánya több tagját és kabinetfőnökét korrupciós vádak miatt letartóztatták. Lapzártánk idején még nem tudjuk, vajon a hitelét vesztett jobbközép koalíció folytathatja-e a kormányzást, vagy Milos Zeman államfő kiírja az előrehozott választásokat. A leköszönt miniszterelnök ügyvivőként folytatja a kormányzást, amíg az új kabinet feláll.

Hét vezető politikust, köztük a kormányfő kabinetfőnökét még a múlt hét végén vették őrizetbe, korrupció és hatalommal való visszaélés vádjával. A letartóztatott politikusok között van Jana Nagyová (képünkön fent), a Miniszterelnöki Kabinet vezetője, Ondrej Páleník, a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, Petr Tluchoř és Ivan Fuksa (ODS) kormánypárti politikusok. Vasárnap estére a korábban „tiszta kezek” politikáját meghirdető polgári demokrata párti (ODS) miniszterelnök korábban tett nyilatkozataival ellentétben – melyekben még kiállt kollégái ártatlansága mellett – bejelentette, hogy lemond. Mind kormányfői, mind pártelnöki tisztségétől elbúcsúzott, és nyilatkozata szerint teljesen felhagy a politizálással: a „Tiszta úr”-nak is nevezett Nečas, aki a 2010-es választáson a korrupcióval szembeni fellépést tette kampánya fő témájává, éppen vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel megvádolt kollégái miatt kényszerült távozni pozíciójából.
A 2010-es választások győztes pártja, a jelenleg ellenzékben lévő cseh szociáldemokraták (ČSSD) már most haszonélvezői az eseményeknek, hiszen az előző választások megnyerése óta támogatottságuk jócskán megugrott. Akkor a győztes párt nem volt képes kormányt alakítani, így egy széles jobbközép összefogással a jelenlegi kormány legerősebb pártja, az ODS vezetésével, Nečas elnöklete mellett sikerült a modern cseh történelem látszólag legstabilabb kormánykoalícióját összerakni. A Polgári Demokraták, a TOP09 és a Közügyek (VV) szövetsége kényelmes többséggel, 118 képviselővel rendelkezett a cseh országgyűlésben. A koalíció azonban fennállása pillanatától súlyos válságokat élt meg – kezdve a rendőrfőnök visszahívásától, a környezetvédelmi és vízügyi tárcánál történt korrupciós ügyön át a tavalyi megszorító csomagig, amelyet ráadásul az ODS egy része sem támogatott.
A jelenlegi botrányban az államügyész úgy Nagyová, mint Nečas esetében hivatali hatalommal való visszaélésről és korrupcióról beszél. A vádirat szerint Nečas azzal követett el bűncselekményt, hogy a három képviselőnek, aki koalíciója belső ellenzéke volt, jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha mandátumuktól megválva lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását. Kabinetfőnöke pedig, akit egyes források szerint intim szálak fűznek a miniszterelnökhöz, törvénytelen megfigyelésekre adott utasítást: Radka Nečasová, a miniszterelnök feleségének megfigyelésére (képünkön balra) Nagyová kérte meg a katonai hírszerzés volt és jelenlegi főnökét, Ondrej Páleníket, majd Milan Kovandát. A rendőrség mindkét hírszerzőt őrizetbe vette és vádat emelt ellenük hivatali visszaélés címén. A törvénytelen megfigyeléseket a miniszterelnök feleségével szemben azért kérte a volt kabinetfőnök, hogy válását felgyorsítsa: a Nečas-házaspár már januárban közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy házasságuk válságba jutott, e hónap elején pedig bejelentették, hogy közös megegyezéssel elválnak.
A cseh kormányválság megoldásának több forgatókönyve is létezik, a kérdés a jelenleg hatalmon lévő pártokkal kapcsolatban, hogy mekkora szavazóbázist veszítenek még. A korábban meghozott népszerűtlen intézkedések – reformok, megszorítások – a jelenlegi jobbközép koalíció népszerűségét erősen erodálták, és az ellenzéki szociáldemokraták (ČSSD) szavazóinak számát gyarapították. Ők a kommunistákkal egyetértésben a parlament azonnali feloszlatását és új választások kiírását követelik. Miloš Zeman államfő, aki mellesleg korábban a ČSSD elnöke volt, s akinek a jogkörébe tartozik, hogy a kormányfő lemondásának elfogadása után megbízást adjon valakinek az új kormányalakításra, egyelőre nem nyilatkozott. A hét folyamán egyeztetéseket tart a pártok vezetőivel, majd a jövő héten körvonalazódik, hogy az ODS erős embere, most már elnöke, Martin Kuba kap-e kormányalakítási megbízást, vagy előrehozott választásokra kerül sor – a rendszerváltás óta immár hatodszor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!