hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi csatatér alakul Szíriában
Világok harca

2013. 06. 20.
Jelentősen megváltozhatnak az erőviszonyok Szíriában, miután az Egyesült Államok eddigi hozzáállásával szakítva a múlt héten bejelentette, hogy kész katonai támogatást nyújtani a szíriai ellenzéknek. Döntését azzal indokolta, hogy Bassár el-Aszad elnök erői vegyi fegyvert vetettek be a harcok során.  A lázadók felfegyverzését illetően Európa megosztott. A másik oldalon viszont Oroszország eltökélt: a G8-ak észak-írországi csúcstalálkozóján Putyin felvetette, hogy újabb fegyverszállítmányokkal láthatja el a szíriai kormányerőket.

Talán nem véletlen, hogy épp a lehallgatási botrány kirobbanása után nem sokkal jelentette be az amerikai kormányzat, hogy a szíriai kormányerők átlépték az úgynevezett vörös vonalat, mivel állítólag ideggázt vetettek be a lázadók és a civilek ellen. Az Egyesült Államok vezetése ezért úgy döntött, felhagy eddigi „tartózkodó” magatartásával, és kilátásba helyezte, hogy fegyverszállítmányokkal látja el az ellenzéket.

Az Egyesült Államok egyes értesülések szerint több tényező hatására szánta rá magát a lépésre. Április végén II. Abdullah jordán király figyelmeztette az amerikaiakat Washingtonban, hogy Szíria szektariánus miniállamokra bomolhat fel. A múlt héten pedig Barack Obama segélyhívást kapott a lázadók egyik vezetőjétől, aki közölte, hogy Bassár el-Aszad erői jelenleg Aleppóra összpontosítanak, és hamarosan visszafoglalhatják a várost, amely nagyrészt a felkelők kezén volt. Emellett az amerikai elnök figyelmét a Hezbollah libanoni terrorcsoport egyre intenzívebb szerepvállalására hívták fel a konfliktusban. 

Az Egyesült Államok vezetése egy részletes listát is kapott már az ellenzéktől, hogy mire lenne égetően szükségük. Ez állítólag 200 tankelhárító rakétát és 100 vállról indítható rakétát tartalmazott, valamint lőszereket kértek nagy mennyiségben Kalasnyikovokhoz és egyéb gépfegyverekhez. Jordánia északi részén, a szíriai határhoz már odarendeltek egy 300 tengerészgyalogosból álló amerikai munkacsoportot a fegyverszállítmány előkészítésére. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!