hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A homoszexuális házasság meghozhatja a francia tavaszt?
Franciaország kettészakadt

2013. 05. 30.
2013. május 28-án hatályba lépett az azonos neműek házasságát engedélyező törvény végrehajtásáról szóló rendelet Franciaországban. Lapzártánk után házasodott össze hivatalosan az első francia férfipár a dél-franciaországi Montpellier-ben, amely nem hivatalosan a „legmelegpártibb” francia város címmel büszkélkedhet. A városházán tartott ceremóniát különleges biztonsági intézkedésekkel tették zavartalanná.

Az események gyorsan peregtek: a francia parlament felsőháza április 12-én szavazta meg a törvényt, majd szintén rekordsebességgel, április 23-án a Nemzetgyűlés elfogadta a végleges szöveget. Annak ellenére, hogy az ellenzék az Alkotmánytanácshoz fordult az ügyben egy több pontra kiterjedő, meglehetősen bonyolult kérvénnyel, az Alkotmánytanács szintén példa nélküli gyorsasággal jóváhagyta a törvény teljes tartalmát (beleértve a törvénynek azt a részét is, amely az azonos nemű párok tagjai közötti vér szerinti örökbefogadást is lehetővé teszi, tehát jogilag egy gyermek két apának vagy két anyának a vér szerinti gyermeke lehet). Az ítéletet éppen a homofóbia elleni világnapon, május 17-én hirdették ki.

A köztársasági elnök azzal indokolta a rohamtempót, hogy minél előbb hatályba lép az új törvény, annál gyorsabban visszatér a rend Franciaországba. 

 A törvénytervezet ellenzői tavaly november óta, azaz hét hónapja kitartó nyomást gyakoroltak a kormányra – ennek eredményeként a közvélemény-kutatások a vér szerinti örökbefogadás támogatottságának csökkenését mutatták, miközben a népszavazást igénylők száma folyamatosan nőtt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!