hetilap

Hetek hetilap vásárlás
XVI. Benedek magányos harca a „homomaffia” ellen
Titkok őrzője

2013. 02. 28.
Imádsággal és csomagolással töltötte utolsó előtti napját a Vatikánban XVI. Benedek pápa, aki lapzártánk idején tartja utolsó nyilvános audienciáját. A Szentszék szóvivője elmondta: döntés született arról, milyen cím illeti meg lemondása után a pápát. Eszerint XVI. Benedek az „emeritus pápa” titulust viseli majd, és megtartja pápai nevét, továbbá a jövőben is „Őszentsége” megszólítás jár majd neki. Viselheti az egyházfőnek járó fehér reverendát, de a mártírok vérét jelképező piros lábbeliről le kell mondania. A pápa döntött arról is, hogy a konklávé már az eredetileg kijelölt március 15-e előtt összeülhet, továbbá elrendelte, hogy a bíborosoknak egyenként engedelmességi fogadalmat kell tenniük az új pápa előtt. A lassan tisztázódó formalitásoknál nagyobb kérdés azonban, hogy mit kezd a bíborosi testület azzal az erkölcsi-spirituális válsággal, ami XVI. Benedek pápaságának utolsó hetében minden eddiginél jobban megrázta a római katolikus egyházat.

A dráma a La Repubblica február 22-ei, pénteki számában megjelent tényfeltáró riporttal kezdődött. A mértékadó olasz napilap szerint tavaly áprilisban a pápa által a Vatileaks-ügy kivizsgálásával megbízott három bíboros megrázó jelentést tett le az egyházfő elé. (A vizsgálóbizottság vezetésével XVI. Benedek Julian Herranz bíborost bízta meg. Herranz az Opus Dei rend legmagasabb rangú tagja, és korábban hosszú időn át a szervezet alapítójának, Josemaría Escrivá-nak a személyi titkára volt.) A 300 oldalas dokumentum szerint a Vatikánt egy „homoszexuális maffia” uralja, amelynek tagjai egymást segítik befolyásos pozíciókhoz a Kúria intézményeiben. Az érintett magas rangú egyházi személyek közül azonban életvitelük miatt többen zsarolhatóvá váltak, és emiatt a Vatikánt kívülről is fenyegetések érhetik.

A bíborosi vizsgálóbizottság jelentése a hírek szerint egyetlen példányban készült, és azt a pápa saját biztonsági széfjében őrzi. Tekintve, hogy a dokumentumot a készítőkön kívül csak XVI. Benedek látta, ezért kizárható, hogy kiszivárogtatás történt. Az olasz lap újságírója a jelentés tartalmáról nem a bíborosoktól értesült, beszélt viszont tizenöt olyan egyházi személlyel, akiket a több hónapon át zajló vizsgálat során részletesen kikérdeztek. A meghallgatások előtt az illetőknek hosszú kérdőívet kellett ki­töl­teniük, ezt követően került sor a személyes kikérdezésre.

„Csak olyat írtam meg, amit több ember is megerősített – nyilatkozta a nagy vihart kavart cikk szerzője, Ignazio Ingaro. – Több forrásom is elmondta azonban, hogy a bíborosok kifejezetten a ’homomaffia’ kapcsán kérdezősködtek.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!