hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ferenc, az első - Azonnal sztár lett az új pápa

2013. 03. 21.
Alig egy hét alatt a szinte teljes ismeretlen­ségből a világmédia központi szereplőjévé vált Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, akit március 13-án a konklá­vé XVI. Benedek utódjának választott. Az új egyházfő szemé­lye meglepetést okozott: Bergoglio nem szerepelt az esélyesnek tartott jelöltek között, annak ellenére, hogy 2005-ben meg nem erősített hírek szerint ő kapta Joseph Ratzingerrel szemben a második legtöbb szavazatot. Ugya­n­akkor olasz lapok úgy tudják, hogy a konklávé most biztosra ment: a bíborosok mintegy 40 százalékát előre beavatták a terv­be, miközben hagyták, hogy a többiek tucatnyi más „papabile” nevet emlegessenek. Bergoglio ezzel a hátérrel már az első körben többséghez jutott Angelo Scola milánói érsekkel szemben, és az ötödik fordulóra a kétharmados többséget is megszerezte. Argentin források szerint Ferenc pápa a közelmúlt „legpolitikusabb” katolikus egyházfője: eddigi pályafutása során tudatosan építette karrierjét, és ehhez mesteri módon használja a médiát.

Jellemző, hogy a konklávé megnyitásának napján a Reuters hírügy­nökség által a televíziók számára elkészített 14 bíborosi miniportré között nem szerepelt a Buenos Aires-i érsek. A nemzetközi sajtó igyekezett gyorsan pótolni a lemaradást: az elődjénél jóval közvetlenebb stílusú Bergogliót azonnal felruházták a „szegények pápája” jelzővel, akit a hívek „rocksztárhoz illő” fogadtatásban részesítettek eddigi nyilvános szereplései alkalmával. A világlapok egy része – elsősorban az angolszász, francia és a német sajtó – azonban részletesen foglalkozott Ferenc pápa múltjának árnyékos fejezeteivel is.

Az új egyházfő beiktatásán – amelynek hivatalos elnevezése „Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése” volt – a vatikáni hírügynökség jelentése szerint 180 állami és egyházi delegáció vett részt. Az ENSZ tagállamainak több mint kétharmada, összesen 132 ország küldött – többnyire magas rangú – képviselőt Ferenc pápa köszöntésére. Természetesen a legtöbb államfő Dél-Amerikából érkezett, hiszen az új pápa az első egyházfő a déli földrészről. (A spanyol ajkú országok vezetői egymást igyekeztek túllicitálni: Nicolás Maduro venezuelai ügyvezető államfő szerint a döntés egyértelműen a március elején elhunyt Hugo Chávez elnök érdeme, aki „a mennyországban folytatja a »Bolivári forradalmat«, és személyesen kérte Jézustól, hogy a Szent Lélek által Bergoglio megválasztására inspirálja a bíborosokat”.) Barack Obama katolikus vallású alelnökét, Joe Bident delegálta, aki magával vitte a képviselőház olasz származású kisebbségi vezetőjét, Nancy Pelosit is Rómába. (Nem utazott viszont el a delegációval John Boehner republikánus házelnök, jóllehet katolikusként első diplomáját a jezsuita Xavier Egyetemen szerezte 1977-ben.)

Európából az unió első számú vezetői mellett Angela Merkel kancellár, valamint Mariano Rajoy és Jean-Marc Ayrault francia kormányfő jelenléte keltette a legnagyobb feltűnést, miközben Nagy-Britannia alacsony szinten képviseltette magát. A betegeskedő Erzsébet királyné az uralkodói család ismert tagjai helyett Gloucester hercegét küldte el Rómába, aki mindössze a tizedik az öröklési rangsorban. Egyáltalán nem küldött delegációt a kínai kormány, tiltakozásul a tajvani elnök jelenléte miatt. Az egyházi méltóságok közül kiemelkedett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka érsek jelenléte. A nagy egyházszakadás, 1054 óta ő az első keleti ortodox egyházi vezető, aki pápai beiktatáson vett részt Rómában. (Bartolomaiosz hivatalosan „primus inter pares”, vagyis „első az egyenlők között” az ortodox egyházak élén, és székhelye a Konstantin császár által alapított „Új Rómában”, vagyis Bizáncban – mai nevén Isztambulban – van.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!